Resumen Historia

Páginas: 10 (2374 palabras) Publicado: 2 de noviembre de 2015
UNITAT 1: LES ARRELS DEL MÓN CONTEMPORANI (1776-1850)
Les societats preindustrials:
Propietat de la terra
Agricultura
Població
Industria
Transport
Societat
Política
L’esfondrament de l’Antic Règim ( 1776-1814):
Revolució Burgesa
Il·lustració
Independència dels Estats Units
Revolució Francesa
L’Imperi Napoleònic
Les ideologies:
El liberalisme
El nacionalisme
L’absolutismeEuropa del 1815-1850
La restauració conservadora 1815
Les revolucions de 1820 – 1830 – 1848
1. LES SOCIETATS PREINDUSTRIALS
- Economia Rural : 80% de la població
- Economia d’autoconsum : produïen per menjar i poc per comerç
- Els privilegiats posseeixen la majoria de les terres
- Pes d’indicis del S. XVI : desenvolupament del comerç i creixement de l’artesania
a) Propietat de la terra :- Era la principal font de riquesa
- Pertanyia principalment als privilegiats
Tipus de propietat
Propietat vinculada : eren terres que no eren de propietat privada, que no es podien disposar lliurement ni es podien posar a la venda. Eren terres vinculades a un títol nobiliari, a l’església, a un municipi o a la corona. Els propietaris podien treure profit econòmic i exercir-hijurisdicció, però no vendre-la.
Terres senyorials : constituïen la majoria de les terres vinculades i eren grans extensions de terreny propietat de la noblesa. Constava de dues parts, la reserva senyorial i els Masos.
Reserva senyorial : Dins de la propietat senyorial, eren les terres més bones que el senyor reserva per l’explotació directe i que eren treballades pels serfs. Hi havia la residencia desenyor i els establiments principals.
Masos: Parcel·les de terreny de mida variable que havia de servir per alimentar a la família. Era cedida pel senyor a homes lliures que conreaven la terra en us de fruit a canvi d’un cens o prestacions de productes i treball.
Terres comunals: Terres vinculades als municipis que s’explotaven comunitàriament entre tots els habitants. Eren terres dedicades alsboscos i pastures de les quals tota la comunitat treia profit.
b) Agricultura :
La majoria de la població treballava al camp.
La producció agrària era per autoconsum familiar i pel pagament dels drets dels senyors feudals.
La producció agrària és baixa degut a que les eines per treballar el camp són rudimentàries. S’utilitza la rotació de cultius i el guaret.
Impostos:
Cens: Impost directede prestació periòdica ordinàriament rural tant en diners com en espècie que pagaven els pagesos al senyor feudal.
Monopoli: Dret que tenia el senyor feudal en la creació d’establiments i en l’explotació de serveis d’interès comú. Reportaven el senyal una part considerable dels seus ingressos.
En contrapartida, el senyor els havia de garantir aliments en èpoques de fam.
1.2 AgriculturaBanalitat: obligació que tenien els pagesos d’emprar el forn, el molí i el trull (edifici que fa l’oli d’oliva). Propietat del senyor mitjançant el pagament d’una part del que li deuen.
Delme: impostos que es pagava a la Església. Inicialment corresponia al 10% de la collita o de les rendes i beneficis. Era un impost destinat a assegurar el manteniment del clergat i de edificis religiosos.
Tasca:imposició senyorial que equival a una onzena part de la collita.
Talla: impost directe pagat pels pagesos a l’Antic Règim.
1.3 Població (estancada)
La majoria de la població viu al camp. Les ciutats de més de 50.000 habitants son escasses. A partir del S. XVII en algunes zones les ciutats comencen a créixer gràcies a l’emigració de camps i ciutats.
Cicle d’emigració antic: el corresponenta les societats preindustrials en que la població presenta un ritme de creixement molt lent, tendent a l’estancament. Es caracteritza per unes taxes de mortalitat (30-40%) i de natalitat (35-55%).
Crisi de subsistència: crisi econòmica periòdica que patia la població durant l’Antic Règim degut a la irregularitat de les collites i que es caracteritzava per la manca d’aliments. La conseqüència...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen Historia
  • Resumen Historia
  • Resumen Historia
  • Resumen De Historia
  • historia resumen
  • Resumen De Historia
  • Resumen De Historia
  • Resumen Historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS