Resumen Jurídica

Páginas: 5 (1165 palabras) Publicado: 26 de octubre de 2014
Resum del tema 1: La organització de l’Estat Espanyol.
La constitució espanyola.
La Constitució Espanyola és la norma suprema que estableix la convivència dels pobles i nacionalitats que componen el Regne d’Espanya. La seva promulgació se pot considerar un hito en l’història del constitucionalisme espanyol, ja que el diseny va ser el resultat d’un procés de negociació entre grups socials itendències polítiques molt disparells. El text va ser aprovat per les Corts i ratificat en el referèndum.
Fonts Constitucionals.
Llei fundamental del Bonn de 1949
La constitució Italiana de 1947
La constitució de Portugal de 1976
Les constitucions nòrdiques, que influeixen en la regulació de la figura del Rei i en la del Defensor del Poble.
Parts de la Constitució.
Part dogmàtica, que comprènels principis inspiradors de la seva el·laboració i aquells elements que configuren el sustrat fundamental del sistema polític que recull. En concret, la Constitució estructura la seva part orgànica en dos:
Preàmbul.
Títol I.
Part orgànica, que recull els principals òrgans e institucions de l’Estat, així com la articulació territorial del mateix. En la Constitució de 1978, aquesta part esdivideix en nou Títols i un grup de diferents disposicions de tipus aclaratori que tenen la denominació inicial de “Disposicions”.
Títol I: Dels drets i deures fundamentals
Títol II: De la Corona
Títol III: De les Corts Generals
Títol IV: Del Govern i l’Administració
Títol V: De les relacions del Govern i les Corts Generals
Títol VI: Del poder judicial
Títol VII: Economía i hisenda
Títol VIII:De l’organització territorial de l’Estat
Títol IX: Del Tribunal Constitucional
Títol X: De la Reforma Constitucional
Procediment de Reforma Constitucional
Reforma ordinaria: hauràn de ser aprovats per una majoría de tres quints de cada una de les Cambres. Si no hi ha acord, s’intentarà aconseguir-lo amb el nombrament d’una comissió paritàriade diputats i senadors, que presentarà un texte perla seva votació en ambdúes Cambres.
De no lograr-se l’aprovació mitjançant l’anterior procediment, i sempre que el text hagués obtengut el vot favorable d ela majoría absoluta del Senat, el Congrés, per majoría de dos terços, podrà aprovar la reforma. Aprovada aquesta, serà sotmesa a referèndum per su ratificació quan ho sol·licitin , dins dels 15 dies següents a la seva aprovació, una dècimapart dels membres de les Cambres.
Reforma agravada: Quan es proposi la revisió total de la Constitució o una parcial que afecti al Títol Preliminar, al Capítol segon, Secció Primera del Títol I o al Títol II, es procedirà a aprovar-la per majoría de dos terços de cada Cambra, i a la dissolució immediata de les Corts.
Les Cambres elegides hauràn de ratificar i procedir a l’estudi del nou textconstitucional, el qual haurà de ser aprovat per la majoría de dos terços d’ambdúes Cambres. Aprovada la reforma per les Corts Generals, serà sotmesa a referèndum per a la seva ratificació.
La corona
La figura del Rei es la d’un poder moderador i arbitrari entre els tres poders que confomen l’Estat: l’executiu, el legislatiu i el judicial.
Subjectes legítims per refrendar les normes
Presidente delGobierno
Ministres
President del Congrés del Diputats.
Els acetes exemptes de refrend
Els efectes de refrend
La separació de poders de l’Estat
El poder legislatiu: les Corts Generals
El parlament espanyol és de caràcter bicameral i està format pel Congrés dels Diputats(Cambra Baixa) i el Senat(Cambra Alta).
Les Corts Generals són un òrgan inviolable.
La inviolabilitat és un dret en virtutdel qual els parlametaris no poden ser objecte de control, repressió o enjudiciament per les opinions expressades en els seus discursos davant les Corts.
L’immunitat. Els membres de les Corts no podràn ser inculpats ni processats sense la prèvia autorització de la Cambra corresponent.
Congrès dels Diputats
Composició: 300-400 diputats
S’elegeixen per sufragi univernsal, lliure, igual,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen juridicidad
  • RESUMEN DE LA INTERPRETACION JURIDICA
  • Resumen de deontologia juridica
  • Introducción a la lógica jurídica (Resumen)
  • Argumentación Jurídica, Por Qué y Para Qué (Resumen)
  • Resumen Normas Juridicas
  • sistemas juridicos contemporaneos resumen
  • Resumen del libro logica juridica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS