Resumen martorell

Páginas: 2 (410 palabras) Publicado: 23 de enero de 2011
Joanot Martorell fou un escriptor medieval valencià . La seva naixença se situa entre el 1413 i el 1415 a la ciutat de València, en el si del llinatge dels Martorell, una família de la mitjananoblesa originària de Gandia, però establerta a València des de 1400. El seu avi va ser conseller reial i el seu pare, cambrer del rei Martí l'Humà.
De Joanot Martorell, que era cunyat d'Ausiàs March, esconeixen força elements biogràfics que ens el mostren com un cavaller vigorós de vida agitada.
Féu llargues estades a Anglaterra, Portugal i Itàlia com a conseqüència de diverses lluitescavalleresques a les quals era aficionat.
Joanot Martorell era un cavaller vigorós i un molt bon escriptor. El 1433 Martorell surt per primera vegada documentat en una lletra de batalla. Joanot Martorellprovocava molts enfrontaments. N'hi ha quatre de molt famosos.[cal citació]
1. L'any 1437 contra Joan de Monpalau. El seu cosí, era una qüestió d'honor, ja que aquest havia promès el seu casament amb laseva germana Damiata i no el va complir. En aquest enfrontament, Joanot Martorell va fer que el rei d'Anglaterra fes de jutge, finalment, s'arreglà quan Joan de Montpalau va pagar una quantitatconsiderable de diners a Damiata.
2. L'any 1442 contra Jaume Ripoll, pel sol fet d'entrenar-se amb un bon cavaller.
3. L'any 1442 contra Felip Boil, a causa d'un testimoni gràfic.
4. Des del'any 1442 fins el 1450 contra Gonzalo de Budixa.
Cap dels quatre enfrontaments va comportar grans guerres. Darrere d'aquest personatge tant bregós, també hi havia un amant de la literatura. Martorellescrivia sovint lletres de batalla contra gent. Cal destacar que Joanot Martorell va viatjar molt, sobretot a Anglaterra, on va conèixer la vida cortesana i molts cavallers de l'època. També vaconèixer molts llibres que més endavant seran la seva font d'inspiració. També anà a Portugal on va conèixer l'infant Ferran fill del rei de Portugal, al qual li dedica la seva novel·la Tirant lo Blanc....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Joanot Martorell
  • Joanet Martorell
  • Joanot Martorell
  • Joanot martorell
  • caso martorell
  • Joanot martorell
  • Joanot Martorell
  • Joanot Martorell

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS