Resumen Puente sobre el Drina (CATALÀ)

Páginas: 5 (1042 palabras) Publicado: 12 de noviembre de 2014




El pont sobre el Drina és una novel.la que enganxa al lector desde el principi de l’història.
Pels curiosos, el Drina és un riu que trobem situat a Bosnia aprop de la frontera amb Sèrbia fins desembocar al Sava i al mateix Danubi.
Bòsnia, un territori que sempre ha sufert invesions i ha set camí de pas entre cultures i mercaderies desdels temps dels romans. La novel.la ens trasllada alpoble de Visgrad i la seva Kasaba, a principis del 1500. Exèrcits espanyols i portuguesos estaven explorant el nou món i de mentres l’exercit turc dominava tota la zona balcànica. Zona habitada tant per cristians, jueus com pels mateixos turcs.
Aleshores l’exercit turc portava a terme el que coneixem com a Dret a sang, que consistia en requisar nens de tot l’imperi per ser islamitzats i portatsa Istanbul per servir al visir.
Els nens eren presos a la força de les mans de les mares. Robats i presos pels soldats que els tractaven com a mercaderies, fent oides sordes als plors i lloançes de les mares. Podem arribar a imaginar el dolor que devien sentir aquelles dones, que amb impotencia veien com els seus fills els hi eren presos, per perdrels per sempre? Sense dubte havia de ser unatasca difícil d’assumir.
La novel.la ens relata la historia d’un nen anomenat Jamac, que es près per l’exercit turc i enviat a Istanbul, o Carigrad com era conegut pels Bosnis. Carregats en cistelles als cavalls, els nens començaven el llarg viatge, seguit per una multitud de mares, avies i germanes que intentaven averiguar on s’enportaven els petits. En arribar al riu Drina, l’exèrcit amb elcarragament de nens esperà l’arribada del rai per poder creuar el riu. Aquest nen recordà sempre la travessa en barca d’un cantó a l’altre del riu, on s’unien el seu pasat d’infantessa i on començava la seva nova vida en un món nou. Un record que pesà dins el seu cor tota la seva vida. Amb el temps aquest nen es convertí en un jove valent de la cort del sultà i més tard en gendre del paixà i finalment enMehmed-paixà Sokoli, home d’estat de l’Imperi Turc, qui governà amb grans victories a la guerra i un bon govern sever i just. Arribant a enlairar el poder fins a limits desconeguts fins aleshores.
Entre les moltes construccions alçades per ordre del paixà, la construcció d’un pont sobre el riu Drina, que unís Bòsnia amb la resta de l’Imperi Turc fou la més emotiva, ja que li recordava el seu pasde l’infentessa a la maduressa.

Un dia arribaren a Visgrad tota una multitud de treballadors i caps enviats per ordre del paixà. La construcció del pont es portaria a terme sense cap contemplació. 11 majestuosos arcs serien alçats per sobre del riu amb pedra portada expressament i tallada pels millors profesionals. Al mig s’hi projectaria una Kapija, que serviria com a punt de reunió i d’unióentre les dos ribes. Aixi fou ordenat pel paixà i així fou executat pel seu home de confiança, Abidaga. Juntament amb Tosun-efendi, el constructor. Abidaga, un home conegut per ser sever, malvat i codiciós feia treballar a tots els homes del poble i de la zona dels voltants, inclús a algun viatger que feia la ruta i havia de passar per Visgrad. Els homes treballaven tot el dia sense rebre’n res acanvi i així passaren 3 anys. La població pobre i cristiana no veien en bons ulls aquella construcció i començaren a fer correr el rumor que cada nit una fada destruiria el tros de pont que s’havia construit el dia avans. Durant semanes cada dia pel dematí la feina feta el dia avans apareixia destruida. Abidaga enforismat perquè les obres no avançen convocà a Plevljak, el cap dels seus guardians,i li manà que si no trobava els culpables en 5 dies, seria empalat sobre la bastida del pont. Aquest aterroritzat per les paraules d’Abidaga mana als seus guardians trobar els culpables en 3 dies o seran tots empalats sobre les fustes de la construcció.
Una nit fosca i freda, Plevljak i els seus homes fent guàrdia aconsegueixen atrapar a un dels sabotajadors, un camparol anomenat Radisav. Que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ensayo sobre un puente sobre el drina
  • Un puente sobre el drina
  • RESUM CATALA
  • TRABAJO SOBRE LA ALIMENTACIÓN. CATALÁN
  • Preguntas Sobre Beisbol (En Catalan)
  • resumen de la crida salvaje (català)
  • Resum temari català 4t ESO
  • La europa feudal resumen(catalán)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS