Resumen Revolución Francesa (Catalán)

Páginas: 8 (1806 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2013
Les causes de la revolució
A finals del s. XVIII a França la societat volia canvis, la puja dels preus i un auge dels negocis i la industria feia que la burgesia aconseguís beneficis, però el progrés topava amb les reglamentacions i l’ordenació estamental, els privilegis els impedia accedir al poder polític. Animats per noves idees il·lustrades reclamaven canvis.
La greu crisi econòmica vaacabar de complicar la situació, les condicions dels pagesos es van agreujar a causa de mes impostos i menys ingressos, males collites, la fam i el malestar i així es van multiplicar les protestes. A més, les finances reials estaven en bancarrota i la participació a la guerra dels EEUU va fer augmentar la despesa.

Convocatoria d’ Estats Generals
La rebel·liò nobiliaria va provocar una greu crisipolitica i va obligar el reu Lluis XVI a convocar els Estats Generals.
Entre 1788-79 la burgesia va aconseguir els mateixos representants que noblesa i clero junts.

La ruptura del juliol del 1789
Als estats generals cada estament tenia un sol vot i la noblesa i clero imposaven la seva voluntat però els representants del tercer estat van reclamar el vot per persona, el rei i els privilegiatses van negar i els Estats Generals es van suspendre.
Els representants del 3r estat es van reunir i es van constituir en Assemblea Nacional per dotar la nació d’una constitució. Amb l’adhesió d’una part del clero i una minoria nobiliaria (La fayette) van portar l’agitació al carrer. Finalment el rei va cedir i va transformar els Estats Generals en Assemblea Nacional Constituent.
Amb l’arribadad’uns 20.000 soldats a París, els diputats van fer una crida a la mobilització i el 14 de juliol van assaltar La Bastilla. Es van extendre les revoltes per França i es va crear un moviment armat, la Guàrdia Nacional.

L’Assemblea Nacional Constituent (1789-91)
Es va procedir a:
-Abolir juridicament el feudalisme i aprovar la Declaració dels Drets del Home i el Ciutadà
-Establir la Sobiranianacional (poder del poble)
-Redactar una Constitució: Monarquia constitucional amb divisió de poders: Executiu
(Rei), Legislatiu (Assemblea) i Judicial (Jutges)
-Establir el sufragi censatari determinat per renda.
-Nova divisió territorial sense duanes interiors i llibertat de comerç
-Augment d’impostos sobre fortunes i propietats
-Llibertat d’empresa i prohibició de gremis-Desamortització (venda de bens de l’Esglesia)




La radicalització de la revolució: Caiguda de la monarquia (1791-92)
El juny del 1791 la familia reial va intentar fugir del país per reunir-se amb tropes autriaques per invair el pais, però van ser descoberts a Varennes i retornats a París. Això va desprestigiar la monarquia i va radicalitzar els mes revolucionaris. Al Abril de 1792l’Assemblea va declarar la guerra a Austria pero va ser un desastre.
Els sants-culottes de París i els ciutadans armats exigien l’abolició de la monarquia i van assaltar les Tulleries i arrestar el rei i posteriorment van convocar eleccions amb sufragi universal masculí.

La Convenció Nacional: una república democaràtica (1792-95)
La nova Assemblea ara era nomenada Convenció Nacional, es va formar el diade la batalla de Valmy i va proclamar la república.

La convenció girondina
El govern estava en mans dels girondins (moderats), que disgustaven a les masses populars i el primer problema fou el rei. Els girondins volien castigar-lo, els jacobins processar-l’ho i la pressió popular va obligar a jutjar-lo: Lluís XVI va ser guillotinat el gener de 1793.
Això va provocar una coalició europeaantirevolucionaria (AUS, PRU, ESP, HOL, ANG). La situació es va agreujar amb la insurrecció dels pagesos de la Vendée provocada per la fam i les noves lleves.

La convenció jacobina: el Terror
Els jacobins amb el suport dels sans-coulottes als carrers van arrestar i executar alguns dirigents girondins i inauguraren l’etapa de la Convenció Jacobina.
Van aprovar una nova constitució que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Practica en catalán Revolución francesa
  • resumen de la revolucion francesa
  • Resúmen de la revolucion francesa
  • Resumen La Revolución Francesa
  • Revolución francesa resumen
  • Revolucion francesa (resumen)
  • Breve Resumen Revolución Francesa
  • Revolución Francesa Resumen

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS