Resumen tema 1: l'estat del món

Páginas: 13 (3110 palabras) Publicado: 14 de diciembre de 2014
TEMA 1: L’ESTAT DEL MÓN
La capacitat de càrrega és "el nombre més elevat d'individus d'una espècie que un hàbitat pot suportar de forma indefinida". Aquest concepte explica que l'explotació sostenible d'un recurs renovable només es podrà fer si no se supera la capacitat de càrrega. La capacitat de càrrega també s'utilitza com a criteri per determinar la pressió màxima que un ecosistema potsuportar sense alterar-se.
Un dels informes més coneguts de l’organització Club de Roma va ser 'Els límits del creixement' i la principal conclusió d’aquest va ser: "Si es mantenen les tendències actuals de creixement de la població mundial, industrialització, contaminació ambiental, producció d'aliments i esgotament dels recursos, aquest planeta arribarà als límits del seu creixement en el transcursdels propers cent anys. El resultat més probable seria un descens sobtat i incontrolable tant de la població com de la capacitat industrial."
FASES ECOLÒGIQUES DE L’ESPÈCIA HUMANA
1. Fase caçadors-recol•lectors (50.000 generacions)
Els humans vivien organitzats en petits grups nòmades que obtenien dos terços de l'aliment de productes vegetals i un terç de productes d’origen animal. Noméstenien accés a l’energia del foc i no tenien animals domèstics, llevat del gos. Aquest estil de vida requeria molt d'espai i els caçadors-recol•lectors es van estendre per tot el planeta i van ocupar la majoria d’ambients favorables.
2. Fase agrícola (400 generacions)
L’home domestica la natura per benefici propi (agricultura i ramaderia) i s’allibera de la “servitud de la natura”. Però restarà mésocupat. Es produeixen els primers impactes ambientals: transformació del paisatge (a escala local).La forma de vida de la fase agrícola afavoreix la "sedentarització" dels grups nòmades, la qual cosa implica:
a) l’aparició de les ciutats (que esdevenen els nous centres de cultura),
b) el desenvolupament de noves tecnologies (escriptura, ceràmica, ús de metalls, sistemes de regadiu) i
c) lesespecialitzacions laborals, desigualtats socials, guerres, epidèmies, mercats de béns i serveis, rutes comercials, esclavatge, democràcia,
ciència, religions.
3. Fase industrial (8 generacions)
Població La població mundial ha crescut de manera exponencial des de l’inici de la Revolució Industrial.
Economia Els darrers 60 anys el creixement mundial de l’economia ha estat també espectacular i s’hamultiplicat gairebé per quatre.
Desigualtats El 20 % de la població consumeix el 80 % dels recursos i aquesta diferencia s’incrementa amb el temps.
Demanda de recursos naturals Des de 1950 fins ara la demanda de cereals s’ha triplicat.
El consum d’aigua s’ha triplicat.
La demanda de carn de boví i xai s’ha triplicat.
La demanda de llenya s’ha triplicat.
La demanda de fusta s’ha triplicat.La demanda de paper s’ha multiplicat per sis.
L’ús de combustibles fòssils s’ha multiplicat per sis.
Generació de residus Increment exponencial de la generació de residus industrials i municipals.
Sobrepassament dels límits Cremar combustibles fòssils genera anualment uns sis mil milions de tones de carboni a l’atmosfera.
Per tal que el clima de la Terra recuperi l’equilibri els segles vinents,les emissions de carboni s’haurien de reduir a mil o dos mil milions de tones l’any (80 % de la taxa actual), cosa que permetria que mars i boscos el poguessin absorbir.
4. Fase postindustrial
Actualment ens trobem davant d'una situació insostenible (crisi ambiental i social) que ens conduirà a una nova fase ecològica amb conseqüències desconegudes en què els elements medi ambient i informacióseran probablement decisius.
CREIXEMENT DE LA POBLACIÓ, DEMOGRAFIA I URBANITZACIÓ
Avui dia la taxa de creixement mundial és d’un 1,2 %. D’entrada no sembla un ritme alt, però, com que el volum és molt gran (d’uns 7.200 milions), comporta un gran augment: entre 80 i 90 milions de persones més cada any. La hipòtesi alta, que segueix la tendència actual, comportaria doblar la població en 50 anys,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen Tema 1
  • Tema 1 social resumen
  • Resumen tema 1. Solutos.
  • Resum Tema 1 Fol
  • Resumen TEMA 1 AGNOSIAS
  • resumen tema 1
  • Resum Tema 1
  • resumen tema 1 psicobiologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS