resumen t-1 ciencies del mon contemporani

Páginas: 6 (1464 palabras) Publicado: 23 de noviembre de 2014
->EXPLOREM EL SISTEMA SOLAR:
*Descartar el model de Ptolomeu:Perque tenia problemes per explicar el moviment dels planetes . Llavors es la crear el model en que el sol estava al mitg i no la terra. El nou model: -Explica simple i precis el moviment dels astres. -Capaç de fer prediccion mes ancertades i fiables. -Compatible amb les lleis físiques.
*La invenció del telescopi va provocar unaveritable revolució científica i Galileu va descobrir els quatre satèl.lits majors que jupiter, les taques solars i els craters de la lluna. Tambe va dir que la terra girava al voltant del sol.
*Amb el telescopi tambe van poder observar moltes estrelles invisibles a ull nu i descobrir el plenta ura i neptu.
*Objectes transptunians: objectes més enllà de neptú que formen part del sistema solar.
*Ellímit del sistema solar és a uns 15.000 milions de km del Sol.
*Els humans no ens limitem a observar el sistema solar. Tambe enviem naus astronures i sondes cosmiques a explorar. El mes significatiu va ser l'arribada de l'huma a la Lluna.
->UNA EXPLOSIÓ DE GALÀXIES:
*Galileu va ser en observar la Via Làctia amb el microscopi i va descobrir que està formada per una enorme quantitat d'estrelles.*La major part d'estrelles visibles des de la Terra es concentren en una banda estreta. Creien diversos astrònoms(s.XVIII) que era degut al fet que les estrelles estaven agrupades forman un disc giratori (però aixó només era una especulació).
*Principe S.XX, l'estudi de les nebuloses espirals va provocar debat entre els astronoms (unsdies que pertanyien a Via Lactia i uns altres que no). Al 1923 Edwin Hubbe, gràcies a un nou telescopi va distingut estrelles individuals en algunes nebuloses aspirals. (La brilla d'una estrella depén de la seva lluminositat i de la seva distància) i tenint en compte aixo Hubbe va trobar unes estrelles anomenades cefeides que tenien sempre la mateixa lluminosistat i aixo li va permetre estimar ladistancia d'aquelles nebulosis i va demostrar que no pertanyien a la via lactia si no que eren galaxies independents (hi ha centenars de miles de milions de galaxies)
*Actualent sestima que la Via Làctia te una cent mil anys llum de diametre.
*El Sol és nomes una estrella vulgar situada als braços de lespiral.
*Les galaxies estan separades entre si per un espai buit de milions d'anys llum.->L'UNIVERS EN EXPANSIÓ:
*Efecte Dopper: Quan un objecte en moviment emet ones, la freqüència que ens arriba dell varia d'acord amb la velocitat a la qual es mou. Amb la llum passa el mateix, pero per notaru necesitem velositats molt elevades.
*Això(lo de dalt) va ser utilitzat per determinar el moviment de les galaxies respecte a la nostra i van descobrir que totes les galaxies s'allunyen. Tambévan descobrir al comparar la distancia que ens separava de diferent galaxies i representarles graficament s'aliniaven.
*Com més lluny es troba una galaxia, mes rapidament s'allunya (Això demostra que l'univers sesta espandint)
*Si tornesem atras trobariem les galaxies cada vegada mes juntes din trobar tota la matèria de l'univers concentrada en un sol punt. L'univers es va originar amb una granexplosio (Big Bang) fa mil milions d'anys enrere.
*Com sabem que es cert el Big Bang: Uns físics van deduir que si la explosio for certa encara hauria d'arribar radiació. I aquesta radiacio que era mes feble que la de un microones va ser descoberta.
*Segons la teoria de la relativitat, l'expansió houria de ser frenada per la força de la gravetat. Es va intentar determinar si l'univers tenia proumatèria per aturar l'expansio i tornar-se a col·lapsar o be si sexpandiria de manera indefinida. L'obervació de galaxies molt llunyanes va revelar que l'expansio de l'univers sestava accelerant. La interpretacio d'aixo provoca debats pero molt cientifics parlen d'una nergia fosca que fa possible que l'univers s'engrandeixi.
->ELS FORATS NEGRES:
*Són un lloc on la gravetat és tant intensa que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resum Unitat 3 De Ciències Per Al Món Contemporani
  • ciencies del món contemporani
  • Ciencies del Mon Contemporani
  • Ciencies del món contemporani
  • Ciencies per al món contemporani
  • ciencies al mon contemporani
  • Ciències per al món contemporani
  • Ciències Del Mon Contemporani

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS