Resumenes L'Eneida

Páginas: 10 (2317 palabras) Publicado: 29 de abril de 2012
PRÒLEG I LLIBRE PRIMER
En els primers versos s’exposa el tema de l’obra, ço es, Enees i la seva missió de crear una nova Troia. Així, s’explica que els troians feia 7 anys que navegaven per la Mediterrània per tal de fer renàixer Troia i que després de varar de Sicília una Tempesta (provocada per Juno) els féu naufragar a Cartago (Àfrica).
Posteriorment, la història es desenvolupa seguint elssegüents punt:
-Júpiter confirma a Venus ( la mare d’Enees) que Enees s’establirà al Laci i es casarà amb Lavínia, trenta anys més tard el seu fill lulus fundarà alba Longa, i després de tres-cents anys de regnat, Ròmul fundarà Roma i Octavi portarà la pau.
-Arribats a Cartago són rebuts per Dido, que li demana una narració completa de la caiguda de Troia i les aventures que han tingut finsarribar a Cartago.
-Júpiter prediu a Venus la glòria dels troians ( I, 223- 304).
-Després de les lamentacions de Venus ( també anomenada Citerea) en què es pregunta el perquè de la situació ( d’haver arribat a Cartago), Júpiter (el qual té ales), que l’està escoltant, per tal de tranquil·litzar-la li prediu la glòria dels troians en un futur: que el seu fill Enees menarà en terres d’Itàlia unaguerra grandiosa a més d’altres batalles i que en tres estius regnarà al Laci; el fill d’Enees, Ascani (que ara duu el sobrenom delulus) regnarà trenta anys, traslladarà la capital del regne des de la seu de Lavínium i fortificarà Alba Longa. A Alba Longa s’hi governarà durant tres-cents anys amb a succesió del lliatge d’Hèctor fins que una sacerdotessa de sang reial, Ília, tindrà a Ròmul i Rem.Ròmul fundarà les muralles de Mart. Juno, tot i haver estat enfadada, protegirà els romans.
-Al cap d’un temps, al casal d’Assàrac sometrà Ftia, la gloriosa Micenes i Gros (Grècia) – els tres dominis grecs més importants-. D’aquest llinatge naixerà Juli Cèsar, derivat del gran lulus. Arriben a Cartago.
LLIBRE SEGON: PÀGINES 51- 58
Se celebra un gran banquet i, quan s’acaba , la reina fa una ofrenai conversa llargament amb els assistents durant la nit, tot acabat al demanar-li a Enees que expliqui les seves vivències. Aleshores Enees diu que sent una gran tristesa i esmenta com els dànaus construïren un cavall- trampa dins el qual hi posaren soldats. Mentrestant, els grecs s’amargaren a l’illa de Tènedos, fent-los pensar que se n’havien anat.
Quan els troians veieren el cavall, hi haguéopinions contràries: Timetes volia fer-lo entrar dins de Troia i Capis volia desfer-se’n o examinar-lo ans. Aleshores arribà Laocoont i digué que no el fessin entrar pas el cavall, i que era una trampa. Junt amb això apareix un grec, que comença a explicar-los una història per tal de distreure els troians.
LLIBRE SEGON: PÀGINES 59- 63
Llibre II: El grec diu que per marxar definitivament de Troiavan decidir els grecs sacrificar un dels seus homes, i que el van elegir a ell, però que es va escapar i va fugir cap a un estrany de llot, on es va amagar. Aleshores els troians es compadeixen d’ell i el conviden a entrar i a viure com un ciutadà més. Endemés, el grec diu que no pateixin, que el cavall no té cap perill. Just aleshores, dues serpents surten de la mar i maten Laocoont amb els seusdos fills. Entre els troians circula la idea que ha estat el càstig per haver ofès el cavall i haver-hi triat una llança. I aquest fet acaba de convèncer-los que cal acceptar el present.
LLIBRE SEGON: PÀGINES RESTANTS
Anquises interpreta l’aparició d’un cometa coma senyal diví que els troians han d’abandonar la ciutat, el qual pren la direcció que han d’emprendre (p. 80-84, llibre II) Enees viviaa les afores de Troia amb Creüsa, el seu pare Anquises i el seu fill Ascani (o lulus) i veu tota la destrucció de la ciutat i s’hi dirigeix per defensar-la. Quan arriba, veu com maten a Príam ( el rei), mort pel fill d’ Aquíl.les (Neptòlem), veu Helena ( que no sap si matar-la) i Venus ( la seva mare), la qual li diu que vagi a casa per protegir els seus. Va a casa i Anquises no vol marxar,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • l'eneida
  • Resumenes
  • Resumenes
  • Resumenes
  • Resumenes
  • Resumenes
  • Resumenes
  • Resumenes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS