Resums Tecnologia Unitat 4 Editorial Teide - Les instal·lacions en els habitatges

Páginas: 8 (1882 palabras) Publicado: 14 de octubre de 2014
L’electricitat a casa


Conductors ≠ Aïllants
P= V · I
V=I =


L’entrada de corrent a casa
Es fa mitjançant fils conductors que es connecten a la xarxa de distribució, aquets provenen d’alguna estació transformada.
Les fases i el neutre
La xarxa de distribució està formada per quatre conductors; tres s’anomenen fases (R, S, T) i el quart s’anomena neutre (N). A casa només arriba una fase i un neutre i pot arribar perxarxa aèria o per la subterrània.
La diferencia entre la fase i el neutre és la tensió. Entre el neutre i el terra hi ha 0V, mentre que entre la frase i el terra hi ha 220V.
Així si toquem el conductor N, no és perillós però si toquem la fase ens podem electrocutar.
Els fusibles i el comptador
El primer que es troben els conductors quan entren a casa són els fusibles, aquets es fonen quan hiha una pujada sobtada del corrent (curtcircuit). Després van al comptador, aquest indica el consum de corrent.
Els encarregats de la companyia elèctrica llegeixen al comptador l’energia que hem consumit durant un període determinat ( normalment dos mesos). Després el consum d’energia surt al rebut de la llum.
La presa de terra
Evita que el corrent passi a través de les persones quan hi ha unafuita. Quan hi ha algun conductor mal aïllat que toca la carcassa d’algun aparell, el corrent se’n va pel cable de la presa de terra (color groc i verd) en lloc de circular a través nostre.
La presa de terra és la unió, mitjançant conductors, de totes les parts metàl·liques dels electrodomèstics a terra. Això s’acostuma a fer amb javelines de coure clavades en llocs humits.
El quatre decomandament i protecció
En el quadre de comandament hi ha tres elements diferents:
Interruptor de control de potència (ICP), desconnecta la instal·lació quan consumim més corrent del que tenim contractat. També fa d’interruptor general, encara que hi pot haver un interruptor independent que faci aquesta funció.
Interruptor diferencial (ID), provoca l’obertura automàtica de la instal·lació quan detectauna fuita de corrent. El nostre cos també podria ser conductor d’aquesta fuita per això l’ID també ens protegeix de l’electrocució.
Petits interruptors automàtics (PIA), que desconnecten i protegeixen els circuits que componen la instal·lació de l’habitatge.

CIRCUITS BÀSICS
Als habitatges, les instal·lacions elèctriques es concreten en circuits amb punts de llum o endolls.
Interruptor ambun punt de llum :

L’interruptor serveix per obrir o tancar un circuit. Té dos contactes. I s’utilitza en dues posicions, en una queden elèctricament units i en l’altra separats. Així quan un interruptor està tancat deixa pas del corrent entre la fase i el neutre, i quan l’interruptor està obert, no deixa pas al corrent.
Les representacions dels circuits s’anomenen esquemes funcionals ja quese veu fàcilment la funció del circuit. A la pràctica els circuits són més complicats ja que hi ha una gran quantitat de cables.

Interruptor amb bombetes en paral·lel:

S’utilitza per habitacions més grans que necessiten més d’una bombeta. Aquest tipus de circuit necessita que les bombetes estiguin en paral·lel ja que quan tanquis l’interruptor s’han d’il·luminar les dues bombetes. I had’arribar al neutre.

El timbre:

És un altre element que utilitzem en els habitatges, és semblant a un interruptor, no s’utilitza un interruptor, s’utilitza un polsador. La diferència és que el circuit només es manté tancat quan pitgem el polsador.

Els endolls:

Hi ha dos tipus d’endolls, amb presa de terra i sense. La diferència que tenen els que porten presa de terra és que a part dels dos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Habitatge 4
  • Unitat els metalls
  • Unitat 2 Els climes
  • ACTIVITATS UNITAT 4
  • Els 4 precipitats
  • Llegeix Atentament Els Apunts De La Unitat 4 I Respon Les Seg Ents Q Estions Sobre El
  • Q ESTIONARI UNITAT 4 Classicisme
  • UNITAT 7 LA FUNCI PRODUCTIVA I ELS COSTOS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS