Revolució Industrial, Imperialsime I Guerra Mundial

Páginas: 11 (2662 palabras) Publicado: 20 de enero de 2013
1. LA SEGONA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL
Entre el 1860 i el 1914 a l’Europa occidental, als Estats Units i al Japó, es va desenvolupar una etapa de creixement econòmic tan intensa que ha estat anomenada la Segona Revolució Industrial.
El creixement demogràfic va accelerar i els intercanvis comercials i la producció van augmentar a un ritme molt ràpid. També es van produir millores en els transports,la qual cosa van permetre una nova reducció de les distancies mundials.
A més de triomfar Alemanya, el Regne Unit, Bèlgica i França, a la Segona Revolució Industrial també ho va fer als Estats Units i Japó. Per primer cop en la historia, dos països no europeus compartien amb estat d’Europa la condició de potències econòmiques.
1.1 EXPLOSIÓ BLANCA I MIGRACIONS
Durant la Segona RevolucióIndustrial es va produir a Europa un importants creixement demogràfic, anomenat explosió blanca.
CAUSES:
* La disminució de la mortalitat. Gracies a les millores en les condicions de vida del proletariat, aconseguides desprès de dècades de lluites. També gracies als progressis mèdics i sanitaris que van permetre combatre malalties com la malària, el còlera i el tifus.
* I el manteniment d’unanatalitat elevada.
L’explosió blanca va provocar migracions d’europeus cap a altres continents. Es calcula que uns 40 milions d’europeus van emigrar a ultramar entre el 1870 i el 1914. Les primeres destinació dels emigrants van ser els Estats Units, l’Amèrica Llatina, Austràlia i Nova Zelanda. També cal destacar l’emigració de milions de russos europeus cap a Sibèria.
1.2. LES NOVES FONTSD’ENERGIA I LA REDUCCIÓ DE LES DISTÀNCIES
L’electricitat i el petroli van ser les dues fonts d’energia més característiques de Segona Revolució Industrial. L’electricitat ja es coneixia des del segle XVIII, però no es produïa en gran quantitat per ser aplicada a la industria dins la segona meitat del segle XIX. L’ús industrial de l’electricitat va desplaçar la maquina de vapor, i la seva aplicació al’enllumenat, la comunicació i els transports va transformar la vida quotidiana de milions de persones.

INOVACIONS 2na REVOLUCIÓ INDUSTRIAL 1870-1914
Noves fonts d’energia: electricitat i petroli.
Nous sectors industrials: químic, acer i automòbil.
Nous mitjans de transport: l’automòbil (coxa), avio, bicicleta, zepelí, tramvia elèctric.
Innovacions tècniques: motor d’explosió, pneumàtic, rax-x,bombeta incandescent, telèfon, fonògraf, tramvia elèctric i cinema.
Nous sistemes de producció: divisió del treball (TAYLORISME), cadena de muntatge (FORDISME).
Taylorisme: consisteix en la divisió de les tasques dels processos de producció, suposa l'aïllament del treballador i la imposició d'un salari variable i proporcional al valor que l'obrer afegeix al procés. L’obrer te que fer untreball amb un temps determinat. Va suposar una nova forma d'organització industrial que tenia per finalitat augmentar la productivitat i evitar el control dels obrers sobre el seu temps de treball.
Fordisme: El terme fordisme es refereix al sistema de producció en cadena basat en la cadena de muntatge (divisió del treball).

Definicions:
Associació o absorció d’empreses:
Monopoli: una empresasola controla la producció d’un determinat producte (un senyor sol controla totes les demandes d’un producte)
Oligopoli: poques empreses controlen la producció d’un determinat producte (exemple: les companyies telefòniques)
Càrtel: Associació d’empreses d’un mateix sector que es posen d’acord en posar preus i en repertir-se on vendre els productes.
Trust: La fusió de diverses empreses percrearne una de sola , els components de les quals perden totalment llur independència productiva, comercial i jurídica, tot convertint-se en socis posseïdors d'accions segons el valor de llurs empreses respectives. La direcció regula la producció, determina les condicions de venda i els preus, decideix la distribució de beneficis, etcètera.
Holding:  és una companyia que controla les activitats...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • I Guerra Mundial
  • I guerra mundial
  • I Guerra Mundial
  • I Y Ii Guerra Mundial
  • Causas de la i guerra mundial
  • La I Guerra Mundial
  • I Guerra mundial
  • I GUERRA MUNDIAL

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS