Revolución rusa

Páginas: 5 (1005 palabras) Publicado: 18 de octubre de 2014
1. ANTECEDENTES:
- Rússia estava governada per el Tsar Nicolas II. És a dir, sota el poder d’un règim autocràtic (absolutisme).
- L’economia prové de la terra, és a dir ,la riquesa pertany als terratinents (10% població). L’altre 90% de la població són pagesos que estan sotmesos als terratinents. D’aquests pagesos moren 2/3 milions de persones degut a la fam.
- Rússia està molt endarreridacomparada amb Europa, que va progressar degut a la Revolució Francesa i la revolució Industrial.
- A Rússia comença un petit procés d’industrialització. Sorgeix un proletariat, però viurà en condicions pobres.
2. REVOLUCIÓ DEL 1905:
A causa del descontentament general, la població comença una revolta a Petrogrado (Sant Petersburg). Reclamaven davant del palau del Tsar: Pa, Pau i Llibertat.Només es dedicaven a manifestar-se de forma pacífica.
Davant d’aquesta manifestació, el Tsar va respondre amb el DIUMENGE SAGNANT. Va donar ordres a l’exèrcit per què encerclessin als manifestants de la plaça i els matessin. Aquest fet va portar una actitud de temor al poble.
Al mateix temps a Odessa (Mar Negre), L’acorassat Potempin (part de la flota zarista) pateix una revolta. Els marinersprenen el poder i encaren els canons cap els edificis oficials.
El Tsar Nicolàs II va crear la DUMA una espècie de parlament però que tenia una funció més bé estètica.
1) Kadett: Partit constitucional demòcrata
Té caràcter lliberal
Format per TERRATINENTS
2) Esserites: Partit Solcialistarevolucionari
D’esquerre amb caràcter anarquista.Defensava una revolució pagesa
3) PSR: Partit Socialista Rus
-Manxevics: Pretenien aliar-se amb la burgesia per començar la . revolució.
-Bolxevics: Defensaven una REVOLUCIÓ OBRERA que eliminarà . . (Lenin) les classes socials. Consideren que no necessiten a la . burgesia per arribar alpoder ja que el poble és majoria.
Els treballadors també van començarà a crear soviets. Eren una especiè de consells.
3. REVOLUCIÓ DEL 1917:
El 1914 Rússia és fica dins la I Guerra Mundial. La població es enviada a lluitar a la guerra amb l’exèrcit, o destinada a treballar en la fabricació d’armes i en altres objectius dirigits a la guerra.
Durant aquest anys de guerra hanreinat entre la població la fam, les morts, la pobresa, les destrosses de territoris,... Això ocasiona que el poble comenci a protestar. El poble demana sortir de la guerra i la fi del Tsarisme.
El 1917 el Tsar és veu obligat a abdicar. El poder cau en mans del Príncep Livov, recolzat pels Kadett. Aquest no traurà a Rússia de la guerra, fet que provoca un descontentament general del poble.
El 23 defebrer de 1917 la població (sobretot Bolxevics) sortiran al carrer a manifestar-se.
El socialista Kerensky aprofitarà , i gràcies a un cop d’estat (recolzat pels bolxevics) , aconseguirà arribar al poder.
S’intentarà un altre cop d’estat a mans de Kornilv però els bolxevics impediran que segueixi endavant amb el cop d’estat.
El descontentament del poble seguia augmentant ja que encaraseguien dins de la guerra. Això va fer que creixes la influència dels bolxevics.
El 1917 Lenin (que estava exiliat) va tornar a Rússia. El 25 d’octubre els bolxevics i la Guàrdia Roja (armada dels soviets) van prendre el Palau d’Hivern i destrueixen el govern que hi havia.
Lenin arriba al poder: - EL govern s’organitza en SOVIETS.
-Rússia surt de la guerra-Pau de Brest-Litovsk-
-Col·lectivitzen l’economia. Eliminen la propietat privada . i les classes socials.
Lenin publica les Tesis d’Abril marcaven les rutes a seguir: retirar-se de la guerra, que el govern estigues a mans dels bolxevics i va eliminar la propietat privada.
Lenin va dissoldre la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Revolucion rusa
  • Revolución rusa
  • Revolucion rusa
  • Revolucion Rusa
  • Revolución Rusa
  • Revolucion rusa
  • La Revolución Rusa
  • Revolucion Rusa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS