revolucio russa

Páginas: 7 (1515 palabras) Publicado: 19 de enero de 2014
TEMA 3: REVOLUCIÓ RUSSA I LA UNIÓ SOVIÈTICA.
1.La Rússia prerevolucionària.
Rússia es caracteritzava per ser un país eminentment agrícola, autocràtic,és a dir,absolutista, i socialment amb grans desequilibris.
El 80% de la població es dedicava a l’agricultura, on la majoria dels pagesos eren analfabets que vivien amb un nivell de vida molt pobra,i amb unes tècniques molt endarrerides, un 18%eren els pagesos benestants que es deien Kulaks.
A les ciutats s’havia format una burgesia reformista que propiciaven la formació de partits polítics que reclamaven reformes de caire liberal (sufragi universal, separació de poders, constitució, partits polítics).
Les ciutats de Sant Petersburg, Ucraïna, Moscou, Bakú i els Urals, sofriren un procés de industrialització tardà, però intens, ambcapital estranger sobretot francès i britànic.
Durant el segle XIX es donaren dos esdeveniments importants, la guerra russojaponesa del 1904 i la revolució de 1905 coneguda com el Diumenge Sagnat i sorgien diverses ideologies. Entre els pagesos s’estengué l’anarquisme i el populisme, mentre que entre els obrers industrials s’estengué el socialisme marxisme.
2.La revolució de febrer de 1917.L’origen d’aquesta revolució va ser causat pel malestar general per la participació de Rússia en la Primera Guerra Mundial. Els grups populars van sortir al carrer per demanar la fi de la guerra i el millorament de les condicions de vida. Dia 23 de febrer comença aquest moviment amb una gran manifestació i el 27 de febrer hi va haver una vaga general provocada pels soviets. El tsar es va negar aabandonar la guerra però davant la insistència d’una bona part de l’exèrcit i la pressió dels partits, el tsar abdicà, així que s’imposà un govern provisional presidit pel príncep Livov. Aleshores va començar a perfilar-se l’existència d’un doble poder, el del govern provisional i el dels soviets. Lenin, líder dels bolxevics, va tornar de l’exili, i proposà que els soviets agafessin el poder. Les reformespromeses pel govern no avançaven i Livov va ser substituït per Aleksandr Kerenski, un socialista moderat que convocà eleccions constituents i perseguí als bolxevics. A l’octubre entre els bolxevics s’imposa la idea de fer un cop d’estat fent servir els soviets.
3.La revolució d’octubre de 1917
Dia 25 d’octubre es va produir un cop d’estat a Petrograd, quan els bolxevics assaltaren el palaud’hivern (seu del govern provisional). La revolució es va estendre ràpidament a Moscou i als nuclis industrials de Rússia. Els bolxevics es feren amb el poder i disolgueren l’assamblea constituent perquè eren una minoria. El nou executiu va decretar les primeres mesures revolucionàries: l’expropiació de terres (les terres amb mans dels pagesos), el control obrer de les empreses (havien de tenir més decinc treballadors), es va nacionalitzar la banca i l’exèrcit tsarista va ser suprimit. Un nou decret va mostrar la determinació del govern d’establir la pau amb Alemanya, així que Rússia amb el tractat de Brest-Litovsk (un tractat on s’acceptaven totes les exigències per part d’Alemanya) va sortir de la guerra, hi va haver de renunciar a molts territoris.
Els russos blancs que eren les antiguesclasses privilegiades i els pagesos propietaris, s’oposaven a l’exèrcit roig (bolxevics).L’exèrcit roig era comandat per Troski, era un exèrcit molt disciplinat i estava vigilat per comissaris polítics per promoure i controlar l’esperit revolucionari. Va començar aleshores una guerra civil que va costar un nombre molt elevat de vides i milions de persones amb fam i amb molta misèria. Amb aquestclima de violència que hi havia el dia 17 de juliol de 1918 el bolxevics varen executar a la família reial a Ekaterinburg com a presoners. Durant la guerra civil es va aplicar un nou sistema econòmic: el comunisme de guerra, és a dir, tota l’economia s’adreçà a subministrar tot el necessari a l’exèrcit Roig imposant-se per la força amb l’objectiu de guanyar la guerra civil. Però la guerra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Revolució Russa
  • La revolució Russa
  • Revoluci Russa Taula Alba
  • Revolucio Russa
  • La revolució russa
  • Revoluci Russa
  • Revolució russa
  • La Revolució Russa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS