Rigoletto

Páginas: 5 (1137 palabras) Publicado: 26 de octubre de 2014
-1075055-899795
ÍNDEX
Introducció___________________________________________________________________2
Resum de l’òpera:
Acte I- Escena 1_________________________________________________________2
Acte I- Escena 1_______________________________________________________2-3
Acte II________________________________________________________________3
ActeIII__________________________________________________________________3-4
Bibliografía___________________________________________________________________5
1

INTRODUCCIÓL’òpera Rigoletto es un melodrama amb la música de Giuseppe Verdi, i el llibret escrit en italià per Francesco Maria Piave i basat en l’obra teatral Le Roi s’amuse. Es va estrenar el 11 de març de 1851, en el teatre La Fenice de Venècia i va ser un gran èxit. S’haconvertit en un hit del repertori operístic.
Es tracta d’un drama de passió, engany, amor i venjança, que te com a protagonista a Rigoletto, el bufó de la cort del Ducat de Mantua.
RESUM DE L’ÒPERAActe I- Escena 1
El Duc de Mantua organitza una festa, en la que presumeix d’una aventura amb una donzella. Fixa la seva atenció en la Contesa de Ceprano i alertat per la proximitat del seu marit, aprofitaper festejar-la. Apareix Rigoletto burlant-se de la infidelitat de la dona del Conte i tots riuen del seu sarcasme. El Compte interromp al Duc, i ell es molesta i critica a Rigoletto per les seves burles tan extremes.
Marullo sorprèn als cortesans explicant que Rigoletto te una amant. Ceprano els hi demana ajuda per venjar-se de ell i els cita al dia següent a casa seva. Apareix Monterone, quereclama l’honor de la seva filla ja que ha sigut tacat per el Duc, i Rigoletto un cop mes es burla. El pare, enfadat, el maleeix mentre l’arresten els alabarders.
Acte I- Escena 2
Es de nit, i Rigoletto es topa amb Sparafucile, un assassí a sou, que li ofereix els seus serveis, però Rigoletto els rebutja.
Rigoletto arriba a casa, on el rep la seva filla Gilda que li reclama poder sortir a laciutat per alguna cosa mes que per anar a l’església, però Rigoletto no ho accepta. També demana conèixer a família seva i inclús el veritable nom del seu pare, i ell li respon que la seva mare va morir, i que es suficient amb dir-li “pare”.
Rigoletto creu haver escoltat un crit, i surt a investigar. El Duc, entra a casa amb l’ajuda de Giovanna, la criada. Gilda explica a Giovanna que sent molthaver mentit al seu pare, ja que en un dels seus passejos fins a l’església ha conegut a un home, el Duc. Aleshores, el Duc surt de l’amagatall i declara el seu amor a Gilda, i li diu que el seu nom es Gualtier Maldè, i que es un estudiant pobre. Quan arriba Giovanna del carrer on havia sentit crits, el Duc marxa ràpidament.
2
Al carrer, estan Marullo, Ceprano, Borsa i la resta de cortesans, quevan armats i emmascarats. Se situen al peu del balcó en el que està Gilda, disposats a raptar-la perquè pensen que es l’amant del bufó. Rigoletto es troba amb Marullo i ell li explica que han vingut a raptar a la esposa de Ceprano i li demana ajuda. L’emmascaren i li tapen els ulls. D’aquesta manera, Rigoletto col·labora en el rapte de la seva pròpia filla. Quan se n’adona, culpa a la maledicció.https://www.youtube.com/watch?v=omggrCxdBsw
HYPERLINK "https://www.youtube.com/watch?v=xgHgrwAT-HU"https://www.youtube.com/watch?v=xgHgrwAT-HU
Acte II
En el Ducat, el Duc troba a faltar a la seva estimada. Arriben els cortesans i li expliquen la seva aventura, i el Duc endevina que a qui realment han raptat es a Gilda i mana que la portin a una habitació amb ell.
Apareix Rigoletto buscant ala seva filla i els cortesans es riuen de ell. Pregunta per el Duc i li contesten que està dormint. Un patge sol·licita la presència del Duc per a la Duquessa. Com que insisteix tant, li diuen que està caçant i això enfada molt a Rigoletto ja que sap que l’estan mentint. Finalment els hi suplica que li tornin a la seva filla.
Gilda surt de l’habitació del Duc i va als braços del seu pare....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Rigoletto
  • Rigoletto
  • Rigoletto
  • Duetto rigoletto
  • rigoletto
  • Rigoletto como tragedia griega
  • Rigoletto aria Cortigiani, vil razza dannata
  • Análisis de un área del segundo acto de Rigoletto Cortigiani vil razza adnat (pp. 146-152).

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS