riudoms

Páginas: 2 (393 palabras) Publicado: 28 de abril de 2014
Prehistòria
A partir de troballes arqueològiques, sobretot a la Timba dels Barenys, se sap que al neolític ja hi havia assentaments humans a l'actual terme de Riudoms, segurament atrets per lapresència de l'aigua al voltant de la Riera de Maspujols. Altres troballes confirmen que la presència humana continuà durant l'Edat de Bronze. A la Timba del Castellot, s'hi han trobat restes d'un poblatibèric que van des del segle IV aC fins al segle IV dC.

Edat antiga
Durant l'època de dominació romana al terme de Riudoms sembla que hi hagué nombroses vil·les romanes, sobretot en llocs pròxims ala riera de Maspujols. Es conserven dins del poble les restes d'una d'aquestes viles.

Edat mitjana
És a l'edat mitjana en que es funda el poble de Riudoms. Es considera la data de la fundació eldia 25 de gener de 1151, en que el príncep normand Robert d'Aguiló feu donació de la terra de Riudoms al cavaller Arnau de Palomar amb la condició de construir-hi un castell, que sembla que es construíon actualment hi ha l'Església de Sant Jaume. Diu la llegenda que una rierada s'emportà un poblet anomenat Llaberia i els seus habitants es refugiaren en aquell castell sent els primers habitants deRiudoms.

Sigui com sigui, ja al segle XIII apareixen documents que es refereixen a Riudoms com una vila i que el 12 d'abril de 1225 el rei Jaume I i l'arquebisbe de Tarragona li concediren un mercatsetmanal que fou ampliat en temps de Jaume el Just. També hi ha notícies de la construcció de l'església de Sant Jaume Apòstol.[2]

L'any 1319 segons la crònica de Pere el Cerimoniós hi hagué aRiudoms, tradicionalment al lloc conegut com "els Hostalets", una reunió de nobles de la cort per convèncer a l'infant Jaume que no renunciés a consumar el seu casament i es fes hospitaler, com finalmentva fer. Anys més tard, aquest mateix rei féu saquejar la vila degut a algunes disputes senyorials, però a finals de segle féu construir muralles i torres de defensa, de les que no n'ha conservat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS