Romanès

Páginas: 7 (1571 palabras) Publicado: 22 de mayo de 2012
Romanès (limba Romana / llatina)
Romanian is a Romance language spoken by about 24 million people in Romania, Moldova and Ukraine. Romanès és una llengua romànica parlada per uns 24 milions de persones a Romania, Moldàvia i Ucraïna. Romanian retains a number of features of Latin, such as noun cases, which other Romance languages dispensed with a long time ago. Romanès manté una sèrie decaracterístiques del llatí, com substantiu casos, que altres llengües romàniques amb dispensats fa molt de temps. Romanian contains many words taken from the surrounding Slavic languages, and also from French, Old Church Slavonic, German, Greek and Turkish. Romanès conté moltes paraules preses dels voltants llengües eslaves, i també del francès, antic eslau, alemany, grec i turc.

Romanès té arrelsllatines que es remunten a l'ocupació romana de la zona, però també conté paraules d'origen grec, llengües eslaves, i el turc. In the fourteenth century, the country adopted the Cyrillic alphabet, but it later reverted to Roman lettering. Al segle XIV, el país va adoptar l'alfabet ciríl · lic, però més tard va tornar a caràcters romans. Magyar (the language of ethnic Hungarians) and German are spoken,as are Serbian, Ukrainian, Slovak, Czech, Bulgarian, and Turkish.

Romanian first appeared in writing during the 16th century mainly in religious texts and other documents. Romanès va aparèixer per primer cop per escrit durant el segle 16, principalment en els textos religiosos i altres documents. The earliest known text in Romanian dates from 1521 and is a letter from Neacşu of Câmpulung to themayor of Braşov.. El primer text conegut en romanès data de 1521 i és una carta d'Neacsu de Câmpulung per l'alcalde de Braşov Neacsu escriure en una versió de l'antic alfabet ciríl · lic similar a la d'un antic eslau eclesiàstic, i que es va utilitzar en Walachia i la República de Moldàvia fins 1859.

From the late 16th century a version of the Latin alphabet using Hungarian spellingconventions was used to write Romanian in Translyvania. Des de finals de segle 16 una versió de l'alfabet llatí utilitzar convencions ortogràfiques hongarès s'utilitza per escriure en romanès Translyvania. Then in the late 18th century a spelling system based on Italian was adopted. Després, a finals del segle 18 l'ortografia un sistema basat en italià va ser aprovat.

A version of the Cyrillic alphabetwas used in the Soviet Republic of Moldova until 1989, when they switched to the Romanian version of the Latin alphabet. Una versió de l'alfabet ciríl · lic s'utilitza a la República Soviètica de Moldàvia fins al 1989, quan es canvia a la versió romanesa de l'alfabet llatí.


Tradicions de Romania


La Cultura y las Tradiciones de los rumanos son tan antiguas como el pueblo mismo. LaCultura i les Tradicions dels romanesos són tan antigues com el poble mateix. A lo largo del año, los rumanos celebran su herencia antigua, combinando las estaciones del año, los acontecimientos religiosos y el ciclo vital, tal como el nacimiento, el casamiento y la muerte, con las fiestas que se han quedado iguales por siglos. Al llarg de l'any, els romanesos celebren la seva herència antiga,combinant les estacions de l'any, els esdeveniments religiosos i el cicle vital, tal com el naixement, el casament i la mort, amb les festes que s'han quedat iguals per segles. El pueblo rumano experimentó numerosas invasiones bárbaras, pero trató de preservar su espiritualidad manteniendo su fe y su cultura integras.+


[pic]Martisor


Martisor
Proviene de la palabra "Martie" que significael mes de Marzo en rumano y es una costumbre que simboliza que la primavera ha llegado (1 de Marzo). Prové de la paraula "Martí" que significa el mes de març en romanès i és un costum que simbolitza que la primavera ha arribat (1 de març). Este acontecimiento, era simbolizado por un amuleto de una tira de lana que se amarraban dos piedrecillas, una roja y otra blanca y se ponían en el cuello....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • romana
  • romano
  • Romano
  • romano
  • romanos
  • Romano
  • Romano
  • los romanos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS