Romanticisme i realisme

Páginas: 5 (1008 palabras) Publicado: 13 de marzo de 2011
EL ROMANTICISME

El romanticisme és un moviment cultural i artístic que va néixer a Alemanya a finals del segle XVIII, i que es va estendre per tot Europa durant la primera meitat del segle XIX, a causa dels canvis socio-econòmics de l’època (com ara la Revolució Industrial) i per un canvi en la manera de pensar(per exemple, la reacció contra la racionalitat que hi havia anteriorment).Dins del romanticisme podem distingir-hi dos corrents antagònics: el conservador, confessional i monàrquic, amb autors com ara Manzoni (italià), Walter Scott o Lord Byron (anglesos) i el liberal, irreligiós i republicà, amb autors com Victor Hugo i Alexandre Dumas (francesos).

També són autors importants del romanticisme Edgar Allan Poe, José Zorrilla, Mariano José de Larra, von Goethe, o José deEspronceda.

Hi ha diversos aspectes propis del romanticisme; els trets principals són la subjectivitat i l’expressió dels sentiments, però també moltes característiques: la imaginació creadora i la originalitat, l’idealisme, la llibertat, la nacionalitat, etc.

L’expressió exagerada dels sentiments (o lirisme) s’aconsegueix augmentant l’expressivitat amb una sèrie de recursos literaris, comara antítesis violentes, hipèrboles, barreja de prosa i vers, o de diversos metres o estrofes (polimetria), llenguatge patètic, mots intensificadors, exclamacions, vulgarismes, punts suspensius, hipèrbaton, frases altisonants, etc.

La imaginació creadora i la originalitat de les obres està relacionada amb l’interès dels autors pels paisatges exòtics i llunyans, a la foscor i les ruïnes, pelspersonatges extraordinaris o que no són habituals o vulgars com en la realitat. És a dir, predomina la fantasia. Per crear obres d’aquest tipus els autors valoraven s’inspiraven en la història medieval i nacional, en l’art popular, en el passat, etc. i incorporaven allò que es considerava lleig i grotesc als conceptes de bellesa.

Hi havia una forta tendència nacionalista de cada país, i esreivindicava la llibertat individual i dels pobles.

En la majoria dels casos, els personatges de les obres romàntiques representaven als autors, que intentaven evadir-se de la realitat per mitjà de la fantasia.

Alguns exemples d’obres romàntiques són Frankenstein, de Mary Shelley, i Dràcula, de Bram Stoker, (totes dues del 1818) i Maria Rosa (1894) d’Àngel Guimerà.

Trets romàntics a Maria Rosa:Es dóna importància dels sentiments i del subjectivisme: els personatges actuen exageradament i el sentiment principal és l’amor (entre la Maria Rosa i en Marçal o de la Maria Rosa per L’Andreu) del qual se’n deriven tots els altres: la tristesa, l’odi, la ràbia, la venjança, l’enveja, l’obsessió malaltissa, la fidelitat, etc.

Es busca l’expressivitat i els suggeriments d’aquests sentimentsper mitjà de recursos literaris d’intensificació com les metàfores, les comparacions, els símbols, hipèrboles, etc.

Trets romàntics a Frankenstein:

Es dóna importància als sentiments i els personatges actuen exageradament guiats per l’amor, la por, l’odi, etc.

Predomina la fantasia i la imaginació, s’inspira en paisatges exòtics i llunyans, i els personatges són extraordinaris (com ara elprotagonista, que és grotesc).

S’utilitzen recursos intensificadors com els simbols, els contrastos de llum i foscor, les exageracions, etc.

Trets romàntics a Dràcula:

Predomina la fantasia i la originalitat: els personatges són extraordinaris, marginats i allunyats de la societat, immortals i exòtics (solien pertànyer a l’aristocràcia o eren estrangers). Actuen exageradament i guiatspels sentiments.

S’inspira en paisatges llunyans i en la foscor, la història nacional i l’art popular.

EL ROMANTICISME A CATALUNYA

A Catalunya, concretament, les primeres manifestacions romàntiques van ser a les revistes “El Europeo”(1823-1824) i “El Vapor”. El primer poema romàntic va ser l’oda “La Pàtria”(1833), de Bonaventura Carles Aribau. Els principals autors van ser Jacint...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Romanticisme i realisme
  • Romanticisme i realisme
  • ROMANTICISME I RENAIXENÇA
  • Renaixense i Romanticisme
  • Renaixement i romanticisme
  • el romanticisme i goya
  • L’ESCENOGRAFIA OPERÍSTICA CONTEMPORÀNIA CATALANA: ROMANTICISME I REALISME.
  • Renaixença i romanticisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS