Romeo i Julieta

Páginas: 6 (1326 palabras) Publicado: 12 de octubre de 2013
ROMEU I JULIETA
És l’obra més versionada de Shakspeare
És una tragèdia d’amor
Quan vas a veure Romeu i Julieta saps perfectament de que va i et sorprèn la barroeria en que l’escena inicial, la Dida, els criats i Mercurio expressen el seu concepte d’amor. Aquest concepte és carnal i masclista. L’oposició de l’amor central i un amor pur.
Problemes de Romeu i Julieta
s’ha vist eclipsada perles altres 4 obres de Shakspeare: hamlet, El rei Lear, Otel·lo, Machbeth, i com que Romeu i Julieta és la segona peça de Shakspeare se la considerava una tragèdia experimental de joventut. Malgrat tot l’obra té un plantejament clarament esbossat al pròleg, una acció que es desenvolupa en 4 dies perfectament estructurada: la baralla al carrer inicial, la mort de Mercurio i Tibal a la meitat, i la deRomeu i Julieta al final són fites d’un procés que parteix de l’odi i deriva a la conciliació amb una virtut que ho fa engloben el món públic i el món privat. A més a més a l’obra trobem abundants contrastos dramàtics, que són: la riquíssima verbalització, els vers coexisteix, el joc de paraules amb l’expressió directe, la llengua culta i la col·loquial, les situacions líriques amb les situacionsdramàtiques. No és una peça senzilla, alguns autors consideren que és la més brillant després de la tragèdia grega.
Antecedents
Se situa en la mitologia grega.
1. Hero i Leonda
2. Píram i Tisbe
3- Dido i Enees
1. Hero és una sacerdotessa d’Afrodita. Vivia a Cestos. S’enamora d’un jove Leonda que vivia a l’altre banda del mar. Cada nit Leonda passava nadant l’estret per visitar-la i ellaengegava una torxa sobre la torre per guiar-lo. Però una vegada el vent va apagar la torxa i Leandra es va ofegar, Quan Hero ho va descobrir es va tirar des de la torre.
2. Píram s’enamora de Tisbe, veïna seva. Peròno si pot casar per oposició dels pares. Un dia prenen la decisió d’escapar-se junts i trobar-se al costat d’una morera. Tisbe arriba primer però en veure un lleó que s’acosta s’amaga,i mentre córrer li agafa el vel que portava i la fera li destrossa i li taca el vel de sang de la seva última víctima. Quan Píram arriba i veu el vel tem el pitjor i es clava el puntal. Tisbe torna i troba a Piram mort i es clava el mateix puntal i mort al seu costat i la sang dels amants reguen la morera i fan que els fruits que eren blancs siguin de color vermell.
3. Forma part de l’EneÏda.Dido es la llegendària reina de Cartago que refugia a Enees que fuig de Troia i anava cap a Roma. S’enamoren però per enveja de Dido les bruixes es confabulen i fan creure a l’heroi que s’ha d’anar perquè el seu destí es refundà a Troia. Dido es lamenta perquè no pot viure sense el seu amor, però quan Enees decideix quedar-se el rebutja i ella es suïcida.
Hi ha algunes llegendes medievals –Tristanyi Isolde-, però la novel·la que sembla que genera la trama argumental que anirà creant les diferents versions de Romeu i Julieta és les efesies (efecto, Àsia Menor) de Xenofent d’Efeso al s.II aC. (els dos protagonistes es casen i s’han de separar. La jove és raptada per un altre home que pretén casar-s’hi per alliberar-se, pren un narcòtic que la farà semblar morta. Després de ser enterrada esdesperta i aconsegueix tornar-se a trobar amb el seu marit. Aquest final feliç desapareix en la novel·la italiana del segle XV.
La font més directe de Shakspeare és directament The Tragicall History of Romeus and Juliet. Un poema narratiu d’un anglès Arthur Brooke (1562) inspirat en una de les novel·les italianes del segle XV.
Vandello un dels italians del segle XV que converteix la temàticamitològica en la història de 2 personatges situats a Verona totalment italianitzats: Romeu i Julieta i dues famílies: Capuletos i Montescos
Obra
Comença mostrant l’enemistat entre 2 famílies, compartida pels seus criats que reapareixerà l’enemistat després de la mort de Mercurio i Tibal. L’obra:
- baralla criats
- Mercurio i Tibald mort
-Mort amants (reconciliació)
Shakspeare enriqueix...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resume de romeo i julieta en ingles
  • Romeo i julieta
  • Romeo i julieta
  • Romeo y julieta
  • Romeo y julieta
  • Romeo y julieta
  • Romeo y julieta
  • Romeo y julieta

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS