Romeu i julieta

Páginas: 21 (5157 palabras) Publicado: 9 de febrero de 2010
Índex

1. Anglaterra al segle XVII. El segle d’Or de la literatura anglesa. El teatre barroc.

2. W. Shakespeare: trajectòria vital.

3. Obra

4. Romeu i Julieta

4.1. Precedents literaris

4.2. Argument i personatges

4.3. Temes de l’obra
4.3.1. Enfrontaments ideològics i de poder
4.3.2. Odi entre famílies
4.3.3. Dualitats i conflictes
4.3.4. Eljardí
4.3.5.El teatre dins del teatre

4.4. Estructura de l’obra. Acció

4.5. Llenguatge i recursos

4.6. Transcendència de l’obra.

5. Bibliografia

1. Anglaterra al segle XVII. El segle d’Or de la literatura anglesa. El teatre Barroc.

El teatre anglès va sorgir d'un desplaçament cultural respecta la resta d'Europa, principalment varen adoptar els costums litúrgicsde França, però al cap d'uns anys, Anglaterra es va anant marginant del resta d'Europa, creant un estil d'obra únic.
Aquesta època, va coincidir amb el despreniment de un nou moviment cultural, el renaixement. Aquest moviment es va crear al reconegut Segle d'Or, anomenat així perquè varen aparèixer molts autors importants, amb grans obres conegudes actualment com a obres úniques i molt valuosesuniversalment. Un exemple en la situació d'Anglaterra, va ser Erasme, que no es va molestar a aprendre una llengua poc reconeguda a Europa, com podia ser l'Angles.
Més tard, es va assolir el Regnat d'Elisabet I (1557-1603) inaugura, un període de pau estable i d'unitat nacional. Anglaterra era un dels països menys poblats de tot Europa, i Londres la ciutat més gran d'Europa assoleix un valor moltimportant en tots els àmbits socials com culturals.

2. W. Shakespeare: trajectòria vital

William Shakespeare va ser poeta, dramaturg, comediògraf, actor i empresari teatral anglès, nascut el 23 d'abril de 1564 a la ciutat anglesa de Stratford-upon-Avon. És el tercer de vuit germans, va ser el primer noi d'un proper comerciant de pell, fusta i llana, i de Mary Arden, filla d'un terratinentcatòlic. Probablement, va estudiar a l'escola de la seva localitat i, com a fill progenitor, estava destinat a succeir el seu pare al capdavant dels seus negocis. Es creu per testimonis que es va posar a treballar com aprenent de carnisser, per la difícil situació econòmica que afrontava el seu pare; i també que es va convertir en mestre d'escola. Un fet que sembla clar és que va disposar de bastanttemps lliure durant la seva adolescència, ja que a les seves obres apareixen nombroses referències sobre la caça amb i sense falcons, fet poc habitual en la seva època i ambient social.
En 1582 es va casar amb Anne Hathaway, filla d'un granger, amb la que va tenir una filla, Susanna, en 1583, i dos bessons -un nen, que va morir als 11 anys d'edat, i una filla- en 1585. Sembla que va abandonarStratford perquè el van sorprendre caçant il·legalment en les propietats de sir Thomas Lucy, jutge de pau de la ciutat.
Se suposa que va arribar a Londres al voltant de 1588 i, quatre anys més tard, ja havia aconseguit un notable èxit com dramaturg i actor teatral, que el van valer la reputació de brillant poeta renaixentista. La vida de Shakespeare en aquesta ciutat va estar marcada per una sèried'ajuts financers que li van permetre compartir els beneficis de la companyia teatral en la que actuava, la Chamberlain's Men, més tard anomenada King's Men, i dels dos teatres que aquesta posseïa. A partir de l'any 1608, la producció dramàtica de Shakespeare va decréixer considerablement, doncs sembla que es va establir en la seva ciutat natal on va comprar una casa amb el nom de New Place. Vamorir el 23 d'abril de 1616, el mateix dia que Miguel de Cervantes, i va ser enterrat a l'església de Stratford.

3. Obra
Tot i que no es coneix amb exactitud la data de la composició de moltes de les seves obres, la seva carrera literària se sol dividir en quatre períodes: 1. abans de 1594; 2. entre 1594 i 1600; 3. entre 1600 i 1608; 4. des de 1608, aquests son aproximats i estan basats en el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Romeu I Julieta
  • ROMEU I JULIETA
  • Romeu i Julieta
  • Romeu I Julieta
  • Romeu i Julieta
  • resum el hòbbit i romeu i julieta
  • Romeu & Julieta i West Side Story
  • Romeu e julieta

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS