Rosa Leveroni i Valls

Páginas: 3 (646 palabras) Publicado: 7 de abril de 2014
Rosa Leveroni i Valls

Va néixer a Barcelona el1910, filla d’una família burgesa. Estudià al col•legi Príncep d'Astúries i a les Dames Negres del Passeig de Gràcia, música, idiomes i llegí tots elllibres que li queien a les mans, però el que exercí una influència decisiva en la seva formació va ser l'entrada el 1930 a l'Escola de Bibliotecàries sota la direcció de Jordi Rubió i Balaguer. Allàva aprendre llengües clàssiques, història de les civilitzacions, literatura, història del llibre, paleografia,... matèries pròpies de biblioteconomia, i fou alumna de professors tant rellevants comel mateix Jordi Rubió, Pere Bohigas, Rafael Campanals, o Carles Riba i Ferran Soldevila, que ensenyava Història de Catalunya.
Les activitats que es feien fora de les aules i l’ambient d’amistatafavoriren l’enamoriscament de Rosa. Així la fidelitat amical vers Carles Riba la va convertir durant l'exili del poeta en el seu nexe amb els resistents republicans del Principat i en la dipositàriade les Elegies de Bierville. Però Soldevila va ser la seva passió amorosa dominant encara que el professor només li podia donar una miqueta d’amor perquè era casat i no pensava que l’amant devotapogués substituir la seva esposa i mare del seu fill.
El 1936 entrà a treballar com a bibliotecària a la primera Universitat Autònoma de Barcelona, i cursà dos anys de la carrera de Filosofia i Lletresdurant la Guerra Civil.
Passada la guerra, la purga de funcionaris de la Generalitat li va suposar no poder continuar exercint la seva professió de bibliotecària
Durant la postguerra va desenvolupar unimportant paper com a mantenidora de la llengua i la cultura catalanes
Als anys quaranta, va participar diverses vegades al jocs florals que celebraven els exiliats: les "Dotze cançons" van guanyarels Jocs Florals de la Llengua Catalana de Londres (1947); i els "Tres poemes" els Jocs Florals de la Llengua Catalana de París (1948).
Els poemes de Rosa Leveroni són senzills i tracten...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Rosa leveroni
  • rosa leveroni
  • Comparació Maria Rosa I Mar I Cel
  • Capitulo II Ros Boch Mexicana I
  • BIENES I ROSA
  • Tp valls
  • Navarro Valls
  • publicidad y VALLS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS