Rsvscfss

Páginas: 6 (1323 palabras) Publicado: 26 de febrero de 2013
5. Les ciutats

1. El poblament
Classifiquem el poblament en: (criteri espanyol, suís, etc.)
Menys de 10.000 habitants ( poblament rural
Més de 10.000 habitants( poblament urbà
Hi ha diversos criteris: Japó a partir de 20.000 habitants Mèxic i USA 2.5000.

1. Poblament rural quan la major part de la població viu a l’espai rural i treballa al sector primari. El poblament rural pot ser:a) Concentrat ( quan els habitatges es troben agrupats.
b) Dispers ( quan les cases són aïllades (masies a Catalunya).


2. Poblament urbà quan la major part de la població viu en un nucli urbà i es dedica als sectors secundari i terciari majoritàriament. Ho dividim:
a) Ciutat: nucli poblat per un determinat nombre d’habitants que treballen en els sectors secundari i terciari.
b)Aglomeració urbana: quan observem una ciutat que ha incorporat els municipis dels voltants (per exemple Barcelona a principis del segle XX amb l’agregació de Gràcia, Sants, Sant Gervasi, Sarrià, Les Corts, Sant Andreu)
c) Megalòpoli: (megalos= gran i poli= ciutat) una regió urbana (zona) que agrupa diferents aglomeracions urbanes i altres ciutats. BosNyWash uns 50.000.000 d’habitants.


1.L’evolució del poblament
La història del poblament la dividim en dues etapes:
a) Des dels orígens fins el segle XIX
- Mesopotàmia: hi apareixen les primeres ciutats, en un principi amb poca població. Estaven envoltades d’una població rural que viu de les tasques agrícoles.
- Posteriorment: poblament dispers o agrupat segons si es tracta de períodes de pau o no. A Roma les duesmodalitats. Edat mitjana ciutats emmurallades i masos defensats pels senyors feudals.
CONCLUSIÓ: fins el segle XIX la major part de la població era RURAL, és dir gairebé tothom vivia al camp sigui als pobles o a les cases aïllades.
b) Des del segle XIX fins ara
La revolució industrial fa canviar la forma de viure de la població i molta gent anirà a viure a les ciutats. La població urbanacada vegada anirà creixent. (Als països del Tercer Món aquest fenomen s’ha produït durant la segona meitat del segle XX).
Causes: per la revolució agrícola, per la millora dels mètodes de conreu, per la millora dels transports.
Tots aquest canvis provoquen que la producció agrícola augmenti i alhora creix la població( aquest creixement de la població provoca que molta gent hagi de marxar ivagi a la ciutat (fàbriques i feina) (ÈXODE RURAL.
L’èxode rural ha durat fins ara i ha fet créixer la població urbana.


2. El poblament urbà
1. Gènesi de les ciutats
Aparició dels EXCEDENTS al medi rural provoca l’aparició de la ciutat

|EXCEDENTS( ESPECIALITZACIÓ DEL TREBALL ( CLASSES SOCIALS |
|Productessobrers - divisió social del treball - aparició d’una elit, etc... |


En la ciutat a més de ramaders i agricultors apareixeran artesans, comerciants, funcionaria, etc. La ciutat anirà creixent i es convertirà en un nucli religiós, polític i administratiu.
2. La ciutat
Ciutat actual: conjunt d’edificis agrupats en blocs o illes, carrers, parcs,places, etc. S’hi realitzen activitats diverses de tipus industrial i de serveis. Les tasques agrícoles i ramaderes es desenvolupen a l’àrea rural propera a la ciutat.
3. Tipus de ciutat
a) Segons l’emplaçament: costanera, riberenca, de muntanya, portuària, etc.
b) Segons l’activitat predominant: pesquera, agrícola, minera, industrial, comercial, turística, administrativa, universitària.c) Segons la forma: ciutat lineal, retícula, radial, sectorial i irregular.
4. El disseny de les ciutats
• La major part de les ciutats han crescut espontàniament. Aquestes són les ciutats de pla irregular. Ex. Nuclis antics de totes les ciutats europees, moltes ciutats del Tercer Món.
• Ciutat planificada: carreres i edificis s’ordenen seguint un pla preestablert. Ex. Nous barris,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS