rthrhrthrth

Páginas: 13 (3046 palabras) Publicado: 18 de febrero de 2015
Herència
La genètica
El material genètic que hi ha en el nucli de totes les cèl·lules eucariotes, que és format per ADN i s'organitza en forma de cromosomes, es transmet de cèl·lula a cèl·lula i de pares a fills seguint unes lleis molt ben establertes. La transmissió dels cromosomes d'una cèl·lula mare a les cèl·lules filles s'acompleix mitjançant el procés de mitosi. La transmissió delscromosomes de pares a fills es fa a través dels gàmetes, que es formen mitjançant el procés de meiosi.
La genètica és la ciència que estudia l'herència de les característiques biològiques:
La composició, l'organització i el funcionament del material genètic.
La manera com es transmet de pares a fills.
Els processos mitjançant els quals es manifesten els caràcters hereditaris.
El pare de lagenètica
Els gens es transmeten de pares a fills seguint unes lleis molt ben definides. Aquestes lleis, conegudes com les lleis de Mendel, van ser postulades per Gregor Mendel (1822-1884), un monjo austríac que va estudiar com es transmetien determinats caràcters en les pesoleres. 
Mendel va estudiar, entre altres caràcters, com s'heretava el color, verd o groc, i la textura, llisa o rugosa, delspèsols.
NOTES
PU01
Mendel era botànic. Ensenyava ciències naturals en una escola primària. Va dedicar bona part del seu temps a l'experimentació amb diverses classes de pèsols i altres plantes, que encreuava mitjançant pol·linització artificial. El 1865 va publicar els resultats dels seus experiments en el llibre Experiments d'hibridació en plantes.
Gens i al·lels
Els gens
Els gens són les unitatsbàsiques de l'herència genètica. Formen part de l'ADN i, per tant, dels cromosomes. Cada gen conté la informació necessària per determinar una característica biològica, com per exemple el color del cabell o el grup sanguini. En cada gen hi ha codificada la informació necessària per dirigir la síntesi d'una proteïna específica. 
El conjunt de tots els gens d'un individu és el seu genoma. Per tant,el genoma és el "llibre" en què hi ha escrites totes les instruccions que determinen les característiques biològiques de cada espècie i de cada individu. El genoma humà està format per entre 20.000 i 24.000 gens.
NOTES
PU01
Si escrivíssim una lletra per a cada nucleòtid present en el genoma humà, ompliríem 3.200 llibres de 500 pàgines cadascun. En aquesta "enciclopèdia" hi apareixerien totsels nostres gens, tota la informació genètica que determina que cadascú de nosaltres sigui com és.
Els al·lels
Els cromosomes homòlegs contenen els mateixos gens, que determinen unes mateixes característiques biològiques, però no les han de determinar necessàriament de la mateixa manera. Per exemple, cada persona té dos cromosomes homòlegs que contenen el gen que determina el "color del cabell",però un pot dir CABELL ROS, mentre que l'altre pot dir CABELL BRU. Aquestes formes diferents d'un mateix gen s'anomenen al·lels.
Homozigot i heterozigot
Si els dos cromosomes homòlegs porten exactament els mateixos al·lels per a un gen determinat (per exemple els al·lels que determinen CABELL ROS per al gen "color del cabell"), es diu que l'individu és homozigot per al caràcter "color delcabell".
En canvi, si els dos cromosomes homòlegs porten al·lels diferents (l'un CABELL ROS i l'altre CABELL BRU per al gen "color del cabell"), es diu que l'individu és heterozigot per al caràcter "color del cabell".
La teoria cromosòmica de l'herència
A principis del segle xx, abans que es descobrís que la biomolècula que conté la informació genètica és l'ADN, es va observar que els gens iels cromosomes es comportaven de la mateixa manera durant la formació dels gàmetes en la meiosi. D'acord amb aquest paral·lelisme, es va proposar que els gens són transportats pels cromosomes (actualment sabem que els gens formen part de l'ADN i, per tant, dels cromosomes). Aquesta proposta és la base de la teoria cromosòmica de l'herència, que afirma que els caràcters hereditaris estan controlats per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS