rttrtr

Páginas: 9 (2133 palabras) Publicado: 22 de mayo de 2013
EL MODERNISME
CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS
El moviment de la Renaixença, en el context del romanticisme i després de tres segles de decadència de la cultura catalana, va iniciar el procés de recuperació de la llengua i la literatura catalanes. Cap a les acaballes del segle XIX, una nova generació d’artistes, anomenats modernistes, tot creant una cultura catalana que es projecti cap al futur desde la base de la cultura europea del moment.
Què és?
És un moviment artístic que es proposa la renovació de totes les arts: arquitectura, pintura, escultura, música, literatura i arts decoratives.
El modernisme català se situa al tombant del segle: comprèn el període que va del 1893 al 1911.
Què pretén?
Modernitzar la societat catalana, que viu ancorada en el passat.
Transformar la culturacatalana, tradicional i regional, en una cultura moderna i nacional.
Obrir la cultura catalana als nous corrents europeus del moment.
Sistematitzar la llengua i convertir-la en un vehicle eficaç d’expressió.
Com es difon?
Diaris i revistes com l’Avenç, Joventut i Catalònia, que difonen les idees del moviment i les obres dels autors europeus;
Les festes modernistes de Sitges, on es realitzenactivitats culturals (exposicions, concerts, teatre, certàmens literaris...) que donen a conèixer els corrents europeus i les produccions autòctones
Com es diversifica?
El regeneracionisme: és la dels artistes que entenen l’art com un instrument per canviat la societat: rebutgen el conservadorisme burgès i creuen que l’artista s’ha de comprometre a treballar per una renovació col·lectiva.L’esteticisme: hi pertanyien els artistes que pensen que l’art no és una instrument al servei de res, sinó que té un valor per ell mateix. És l’art per l’art, l’art com a valor suprem i com a destí. Els esteticistes viuen com a bohemis, dedicats només a la creació artística.
Com es manifesta en la literatura?
Poesia: és considerada la forma més pura de creació artística. Va rebre la influència dediversos corrents europeus de caràcter romàntic.
Narrativa: la novel·la modernista planteja el conflicte entre individus i una societat que no els comprèn. Hi domina la temàtica rural.
Teatre: el dramaturg Adrià Gual renova l’escena catalana seguint els corrents europeus. El teatre català reflecteix els models regeneracionista i esteticista.
TEATRE MODERNISTA
Les dues grans tendències del Modernismevan influir en els dramaturgs:
Alguns van seguir els corrents esteticistes, centrant-se en l’oposició entre l’idealisme poètic de l’artista i la mediocritat de la realitat quotidiana. Entre aquests, cal destacar Santiago Rusiñol i Adrià Gual.
D’altres, més propers als n, fan un teatre compromès amb els canvis socials, d’acord amb el model de Henrik Ibsen. A aquest grup pertanyen Joan puig iFerreter i Ignasi Iglésias.
Joan Puig i Ferreter
Joan Puig i Ferreter (1882-1956) segueix els corrents de denúncia social. L’obra Aigües encantades, la més representativa d’aquest moviment, està inspirada en Un enemic del poble, d’Ibsen.
Ambientada en el marc rural d’un poble de Tarragona, l’obra planteja el problema de la sequera, que assola la contrada des de fa anys. Les autoritats s’encomanena Déu perquè faci ploure. Un enginyer que ha vingut de la ciutat planteja una solució científica al problema: aprofitar l’aigua subterrània que hi ha als gorgs de la Verge, un indret venerat pel poble. L’enginyer, incomprès, serà humilitat i foragitat del poble.
L’obra teatral de Santiago Rusiñol
La primera etapa es caracteritza pel tractament del conflicte entre l’individu i la societatburgesa. En la segona la realitat de l’època està més marcada, per exemple, fa més una sàtira dels certàmens poètics, anuncia el desastre provocat per les guerres colonials (Cuba), no deixa de mostrar el conflicte però ho fa de manera més irònica.
L’Auca és una divertida comèdia estrenada al 1917. En aquesta obra es presenten de forma humorística els costums de la burgesia catalana. En aquest cas...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS