Rugbi (Català)

Páginas: 5 (1012 palabras) Publicado: 23 de mayo de 2012
1.Rugby(orígens).
El rugbi és un esport d'equip de contacte, que consta de dos equips amb quinze jugadors cadascun i consisteix en dues parts de 40 minuts i un descans de 10. Aquests lluitaran per la possessió de la pilota i per aconseguir plantar-la a terra a la zona de marca o d'assaig de l'equip rival amb una o dues mans i sense deixar-la anar. Aquesta acció suma cinc punts (un assaig) ideixa una oportunitat per fer un xut directe entre pals (una transformació) i aconseguir-ne dos més. Igualment, l'equip atacant també pot marcar tres punts xutant la pilota entre pals del rival ja sigui amb un xut col·locat (cop de càstig) amb el joc detingut per una falta xiulada per l'àrbitre o ja sigui amb un xut de sobrebot (un drop) amb el joc en acció en qualsevol moment.
Des dels orígensmateixos del rugbi i del futbol, quan tots dos esports es van separar a mitjans del segle XIX, ambdós es van presentar en oposició l'un de l'altre: força contra habilitat; joc net contra joc deslleial, etc. Un antic dit britànic diu que "el futbol és un joc de cavallers jugat per vilans i el rugbi és un joc de vilans jugat per cavallers".en el rugbi és característic el respecte per les regles que hande practicar tant els jugadors com el públic. Les decisions de l'àrbitre poques vegades són discutides pels jugadors. En els partits internacionals entre seleccions i en molts dels campionats europeus i de l'hemisferi sud es pot recórrer, a sol·licitud de l'àrbitre principal, a la repetició en vídeo de les jugades produïdes dins del in goal en cas de dubte. La revisió d'aquestes jugades estan acàrrec d'un quart àrbitre anomenat TMO (Television Match Official), encara que la decisió final sempre correspon a l'àrbitre principal. A més, tradicionalment es fomenta la sociabilitat entre companys d'equips i els oponents amb una cordial reunió després dels partits, anomenada tercer temps, juntament amb els àrbitres, entrenadors i part del públic, per parlar sobre el partit. Aquest apel·latiu s'hafet extensiu als mitjans de comunicació en cobrir un esdeveniment d'aquest esport.

Reglament

Partit de rugbi a l'Stade de France.
Les principals característiques del rugbi són l'ús d'una pilota ovalada i la prohibició de passar la pilota endavant amb les mans. La forma de guanyar terreny és, per tant, avançar corrent amb la pilota a la mà o xutant-la.
És un dels esports que més jugadorsentre els dos equips aporta dins d'un mateix terreny de joc, més concretament Jugadors: 15 jugadors per equip, a la vegada entre els dos equips.
L'esport del rugbi té com a característica principal l'honor i la valentia que els jugadors han de tenir, ja que és un esport en el qual hi ha contacte físic, de manera que si no hi hagués un ordre i un respecte previ i continuat no podríem tenir unapràctica d'aquest esport en condicions òptimes. Quan un partit finalitza, finalitza la rivalitat i el caràcter competitiu, és a dir, tots els jugadors es reuneixen i parlen sobre el partit i les jugades que més rellevança han tingut.
Per puntuar, cal fer un toc amb la pilota terra a la zona d'assaig de l'adversari, o fer passar la pilota a través dels seus pals, amb la finalitat d'aconseguir el màximnombre de punts. Un assaig val 5 punts i la seva transformació 2 punts més. Els cops de càstig (o faltes) i els xuts a sobre bot (o drops) valen 3 punts.
2.Imatge d’un camp de rugby i explicació de les línies.

3- Explica els gestos tecnics del rugby i proposa una activitat per practicar el rugby.
Els gestos tècnics més característics del rugbi són:

• La passada: sempre s'ha de fer capenrere i amb dues mans intentant protegir la pilota d'un possible placatge.

• La recepció: ha de ser amb les dues mans. És complicada per la forma ovalada de la pilota.

• El xut: xutar una pilota ovalada no és gaire fàcil, però de tant en tant es fa.
Aquest xut pot ser executat de diferents maneres depenent del moment de joc:

- Volea: xut per allunyar el perill o per llançar la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Principis bàsics del rugbi (reglament) CATALÀ
  • Rugbi
  • rugbi
  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS