Sòfocles

Páginas: 3 (699 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2013
Sòfocles


Sòfocles (Colona, avui part d'Atenes, actual Grècia, 495 aC - Atenes, 406 aC) va ser un poeta tràgic grec. Fill d'un ric armer anomenat Sòfil. Als setze anys va ser elegit directordel cor de nois per celebrar la victòria de Salamina. Al 468 aC es va donar a conèixer com a autor tràgic en vèncer Èsquil en el concurs teatral que se celebrava anualment a Atenes durant les festesdionisíaques, el guanyador en els anys precedents havia estat Èsquil.

Va començar així una carrera literària que no té comparació amb cap altre autor: Sòfocles va arribar a escriure fins a 123tragèdies per als festivals, en els quals es va adjudicar, s'estima, 24 victòries, davant de les 13 que havia aconseguit Èsquil. Es va convertir en una figura important a Atenes, i la seva llarga vida vacoincidir amb el moment de màxima esplendor de la ciutat.

Sòfocles va ser amic d'Heròdot i Pèricles, però no va mostrar massa interès per la política, malgrat que va ser triat dues vegades com a càrrecpúblic i va participar en l'expedició atenenca contra Samos (440), esdeveniment que recull Plutarc en les seves Vides paral · leles. La seva mort va coincidir amb la guerra amb Esparta que hauria designificar el principi de la fi del domini atenès. Es diu que l'exèrcit atacant va concertar una treva perquè es poguessin celebrar bé els seus funerals .

De la seva enorme producció, però, esconserven en l'actualitat, a part d'alguns fragments, només set tragèdies completes: Antígona, Èdip Rei, Áyax, Les Tarquinias, Filoctetes, Èdip en Colona i Electra. A Sòfocles es deu la introducció d'untercer personatge en l'escena, el que donava més joc al diàleg, i el fet de dotar de complexitat psicològica a l'heroi de l'obra.
 
En Antígona oposa dues lleis: la de la ciutat i la de la sang;Antígona vol donar sepultura al seu germà mort, que s'havia aixecat contra la ciutat, davant l'oposició del tirà Creont, qui en negar-li sepultura pretén donar exemple a la ciutat. La tensió de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sófocles
  • Sofocles
  • sofocles
  • sofocles
  • Sofocles
  • sófocles
  • Sofocles
  • Sófocles

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS