SADNKAS

Páginas: 2 (496 palabras) Publicado: 2 de junio de 2014
Les Balears en Democràcia

L' etapa democràtica 

Amb la mort de Franco i la instauració de la monarquia s'hi produir el ressorgiment de l'activitat política.

Entre 1976 i 1977 esconstituïren organismes amb l'objectiu de preparar l'arribada d'un règim democràtic. Les eleccions generals de 1977 començà el camí a les reivindicacions autonomiques.
1. El 8 de juliol de 1876 es va constituirl'Assemblea Democràtica de Mallorca, una de les reivindicacions de la qual era precisament l'autonomia per a les illes.
2.  El 13 de març de 1977 va tenir lloc a Cura (Mallorca), un actereivindicatiu, en el transcurs del qual es va presentar un projecte d'autonomia per a les Illes Balears. El 4 de juny els representants dels partits polítics varen signar el Pacte Autonòmic, amb el compromís dede defensar els drets i la identitat de les Illes.
3. Pocs dies després, el 15 de juny, es varen celebrar les primeres eleccions democràtiques després de la Dictadura, obtenint a les Illes Balears,l'Unió del Centre Democràtic (UCD), el partit del president del govern Adolfo Suárez, quatre diputats, i dos el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE); pel Senat van ser elegits 3 senadors d'UCD, 1 delPSOE i 1 d'Aliança Popular (AP). 
4. El 10 de juliol els representants pol´tics signaren el Pacte del Toro (Menorca), que recullia les bases del futur Estatut



Creixement demogàfic i urbàEntre 1940 i 1960 la població va patir penúries econòmiques, que va suposar la reducció de natalitat, malalties, i desnutrició.
Però entre 1960 i 1975 es va recuperar gràcies a la millora econòmica.Migracions a partir de 1950:

Emigració interior: Més de quatre milions de camperols van abandonar el camp i es van dirigir cap a les ciutats, ara més industrialitzades i amb major turisme. Aquest fetes conegut com lèxode rural. Tot això va provocar un gran creixement de les ciutats, i problemes urbans (com l'escassetat d'habitatges, aparició de suburbis a les afores de les ciutats, etc)...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS