San Juan De La Peña

Páginas: 23 (5606 palabras) Publicado: 19 de enero de 2013
...la boca de un mundo de peñascos espirituales revestidos de un bosque de leyenda, en el que los monjes benedictinos, medio ermitaños, medio guerreros, verían pasar el invierno, mientras pisoteaban la nieve jabalíes de carne y hueso, salidos de los bosques, osos, lobos y otros animales salvajes.
Miguel de Unamuno

HAU5
Sílvia Giral Bellosta
16-12-2012

Index

1.Introducció.............................................................pàg. 3

2. Context històric.......................................................pàg. 4

3. context sociocultural i religiós....................................pàg. 5

4. Entorn artístic. Característiques.................................pàg. 8

5. Informació complementària.......................................pàg. 21

6. Comentaripersonal..................................................pàg. 22

6. Fonts consultades....................................................pàg. 24

7. Imatges.................................................................pàg. 25

1. Introducció

Per què he escollit el monestir de San Juan de la Peña? La raó principal és que el vaig visitar aquest estiu i em va meravellar el seu entorn,així com el claustre exterior, que em va semblar espectacular.
És un monestir potser poc conegut, però una bona representació del romànic a l’Aragó, regió rica en edificis d’aquest estil.
Com plantejaré el meu treball? Vaig fer una visita guiada, per tant, tinc força informació de primera mà, però també buscaré més informació per tal de fer-lo el més complert possible.
Tot i que intentaré seguiruna mica el guió indicat, sovint el fet històric s’intercalarà amb el cultural i religiós alhora que amb l’artístic.
On podem trobar aquest monestir?
A la província d’Osca, comunitat autònoma d’Aragó. A 20 Km de Jaca, dintre de la comarca de la Jacetània. En un espai protegit anomenat de San Juan de la Peña i Monte Oroel.

Els inicis d’aquest monestir estan barrejats amb la llegenda. Segonsaquesta, va ser un eremita, San Joan d’Atarés, el primer que es va retirar a viure en el lloc on està el monestir, després de negar-se a la temptació del diable i de que se li aparegués un àngel indicant-li que era en aquest indret on tenia que retirar-se i construir un altar dedicat a San Joan Baptista. Posteriorment, Voto, un noble que estava de cacera i que va estar a punt de despenyar-se, vatrobar el lloc amb el sant mort. Impressionat pel “miracle” de salvar la vida i la troballa del eremita, la llegenda explica que va decidir retirar-se a viure en aquest indret. Junt amb el seu germà van construir la església que després seria el monestir de San Joan de la Penya.
El monestir està construit sota una roca i s’ha tingut que adaptar a la forma d’aquesta. Aquest fet també el fa diferentalhora que visulment impresiona.

2. Context històric
De manera introductòria, cal fer referència a la història de Espanya i en concret d’Aragó. De fet, durant la edat mitja la unitat d’Espanya no existia. Estava dividida en diferents regnes i a més havia estat envaïda l’any 711 pels àrabs. Per tant el territori estava en continues lluites i enfrontaments entre regnes i més tard per laReconquesta. En el cas d’Aragó, el seu territori no ocupava el que avui coneixem. A la part del Pirineu, es va aconseguir mantenir un territori cristià, gracies a la ajuda francesa. El territori estava dividit en comtats. Annexat al regne de Navarra durant un temps, com a regne d’Aragó després, la regió en la que està ubicat el monestir va ser una de les més importants pel regne. Als voltants de l’any1000 s’estableix el primer regne de Aragó com a tal, continuant amb les lluites per la conquesta de nous territoris, sent la primera capital del regne la ciutat de Jaca.
Tot i la llegenda, sembla cert que el lloc on està ubicat el monestir de San Joan de la Penya va ser ocupat per diferents eremites, entre ells Sant Joan d’Atarés.
En referència als eremites cal dir que va ser un moviment que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • San Juan De La Peña
  • San juan de la peña
  • Monestir san juan de la peña
  • San Juan De La Peña
  • san juan
  • SAN JUAN
  • san juan
  • San Juan

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS