Sant Cugat

Páginas: 7 (1600 palabras) Publicado: 20 de mayo de 2014
1.Perque Sant Cugat es diu aixi?
El monestir de Sant Cugat, abadia* benedictina que tenia l'existència des del segle IX, va ser un dels més importants i influents del comptat de Barcelona al llarg de l'edat mitjana i va tenir un paper decisiu en el procés de Repoblació de la Catalunya Nova on va tenir moltes possesions. La llegenda explica que la construcció del monestir es va feren el mateix lloc on va ser martiritzat l'any 313 Cucuphas o Cucufate (Cugat), que va venir d'África del Nord per a predicar la fe cristiana a les terres de l'Imperi Romà. Aquesta circumstància va fer que, amb el pas del temps, aquest lloc sigui un lloc culte i de creencia cristiana. Al segle V ja existia una petita església per donar culte a les reliquíes del Sant, les restes deles quals es poden observar al claustre del monestir.

2.Qui va fundar Sant Cugat i a quin any?

L'origen del municipi el trobem en el lloc d'Octavià, petita vil·la* que va néixer a cobert del monestir i al voltant de la parròquia anomenada de Sant Pere (que estava situada on actualment hi ha el mercat municipal Sant Pere). El monestir de Sant Cugat, abadia benedictina que tenial'existència des del segle IX, va ser un dels més importants i influents del comtat de Barcelona al llarg de l'edat mitjana i va tenir un paper decisiu en el procés de repoblació de la Catalunya Nova, on va tenir moltes possessions.

3.Qui va fundar el monestir? Quina ordre?

El monestir de Sant Cugat pasaria en el s. XI, a ser unes de les més importants en la colonització deles terres i un de les que major rendiment que obtenia. Era un centre molt important de poder i cultura. Els monjos es dedicaven a l'administració, el culte i l'estudi, sota la regla benedictina. Els abats provenien de la noblesa, i el tema politic i religiós (esclesiastic) mantenien una estreta vinculació. En aquests moments, Catalunya vivia un procés de feudalització a causa de larepoblació de la Catalunya Nova iniciada per la confederació* catalanoaragonesa, nascuda de l'unió, en el s. XII, del comtat de Barcelona amb el regne d'Aragó.Els pagesos lliures propietaris de la terra són convertits en serfs* pels senyors feudals per evitar la seva fugida cap a les noves terres. Els abats de Sant Cugat es converteixen en senyors feudals.

4.Zona agraria, quecultiven?

Al llarg del segle XIX Sant Cugat es va anar transformant. El cultiu de la vinya va substituir progressivament el de cereals, es va abandonar l'estepa* i es va incrementar la superfície conreada plantant vinya fins i tot a l'interior del bosc de Collserola. L'especialització del conreu de la vinya va comportar la diversificació de les activitats artesanals i de comerç. Totaixo va representar un increment de la població. L'any 1820 Sant Cugat tenia 800 habitants, el 1877 en tenia 2.550. Aquesta prosperitat fa que a finals del segle es construeixin carreteres, s'incrementi la construcció, es posin fonts als carrers i que arribi l'enllumenat públic.

Però si de la vinya va venir una abundància que es podia acabar en quasevol moment, també en va venirla desgràcia. El 1887 arriba a Sant Cugat, com a la resta de Catalunya, la plaga de la fil·loxera* que va significar la ruïna per a molts pagesos del terme i una forta crisi econòmica pel municipi en general. Després de la plaga, es van replantar les vinyes amb noves soques americanes i despres es va produir una crisi de sobreproducció al mercat vinícola* que va provocar una fortabaixada dels preus i l'abandonament dels cultius menys rendibles. La indústria a aquet municipi no va ser massa rellevant durant el segle XIX. Mentre a la resta de Catalunya, les noves fàbriques aprofitaven el corrent dels rius, Sant Cugat estava aïllat dels cabals d'aigua darrere la serra de Collserola.

5.Evolució del creixement de població de St.Cugat? Creixement urba?...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Monestir De Sant Cugat
  • cugat
  • Politicas familiares en sant cugat del vallés
  • Índice de tdr, empezar un bar en sant cugat del vallés
  • Monestir de san cugat
  • Santo
  • Santos
  • Santa Misa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS