Sant roc

Páginas: 5 (1097 palabras) Publicado: 13 de marzo de 2011
|

| Sant Roc generant vincles comunitaris |

Generant vincles comunitaris per a la transformació d’un barri en desavantatge
Pla de desenvolupament comunitari del barri de Sant Roc per encàrrec de l’Ajuntament de Badalona.
Sant Roc és un barri de Badalona que es va començar a construir en els anys 60 i va ser ocupat fonamentalment per gent vinguda d’altres zones marginals deBarcelona i van ser reubicats aquí. Actualment viuen unes 12.000 persones i un percentatge molt alt de persones són d'ètnia gitana que conviuen amb paios, encara que hi ha un grup creixent d’immigrants. Des del seu naixement el barri ha presentat una gran diversitat poblacional. La promotora de les vivendes del barri en una època de molta corrupció, va propiciar que la qualitat de la construcció fosmolt dolenta i actualment molts edificis tinguin aluminosi.
La població en l’actualitat és bastant jove i presenta un procés d’envelliment notable encara que més lent comparat a la resta de la ciutat, el nivell formatiu és molt baix i la meitat dels joves no disposa de la formació mínima per poder accedir al món laboral.
El barri es caracteritza per el creixent efecte fuga de les famílies quedesitgen prosperar i en contrapartida es dóna l’efecte trucada (per els baixos preus de les vivendes) de sectors immigrants amb papers o sense entre altres, això provoca que es trenquin les xarxes de recolzament veïnal de primer nivell i tenen la sensació permanent de començar sempre de nou. Existeixen signes de falta d’identificació col·lectiva conseqüència de la feble cohesió social que existeix,conflictivitat latent, divisió territorial que divideixen el barri en subzones amb característiques pròpies. La utilització del carrer com espai col·lectiu la qual cosa és motiu de moltes controvèrsies, existeixen molts processos d’exclusió social que desborden els serveis com per exemple un alt percentatge de joves amb mesures judicials, inexistència de treball en xarxa i per últim una tercerapart del barri està en remodelació i no es viu en el conjunt com una millora global si no que només perceben que és una millora els beneficiaris.
Per això es presenta aquest pla comunitari per construir xarxes i canals de participació dins un model organitzatiu unitari de les entitats, associacions grups i administracions. En aquest programa destaca el projecte de la xarxa de grups de dones.
Enun moment determinat una de les membres de Dones i barri va fer una petició a una de les comissions del Pla (a la de socioeducació i sanitat) per tal de poder crear una xarxa amb la resta de grups.
Això va sorgir degut a que el grup Dones i Barri perdia força, ja que eren poques les que hi participaven i van decidir intentar unir forces amb els altres grups de dones creats per altres entitatscom: “Mujeres del Ateneu” una agrupació setmanal dedicada a realitzar talles, tertúlies, activitats al barri, “La vocalia de dones de la Asociación de vecinos de Artigues” dedicada a tallers i xerrades. Les bruixes una agrupació de pares i mares que són o eren de l’AMPA de la mateixa escola per tal de donar suport setmanal al centre i ajudar amb activitats diverses, “Grupo Laila” de donesmarroquines, projecte paral·lel de l’Ateneu. O grups vinculats a algun servei o projecte municipal o de La Generalitat com: grup de dones “Venus” del centre cívic amb activitats físiques i artesanals, “Mujeres acogedoras” vinculat a la consergeria de la dona a l’Ajuntament on poder fraternitzar dones autòctones amb immigrants.
.El grup Dones i Barri podien aportar una visió comunitària amplia en comparacióa la resta de grups pro-dones més destinats a ocupar el temps lliure i desenvolupament personal. Des de el Pla comunitari és va veure com una oportunitat per revifar una acció comunitària i es va estudiar la possibilitat de oferir suport tècnic. Gracies al suport professional y l’ajut de gent del barri és va poder tirar endavant el projecte. Per tal de que el grup Dones i Barri no fracassés...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Rocas De Los Santos
  • Rocas
  • las rocas
  • rocas
  • Rocas
  • Rocas
  • Rocas
  • Las Rocas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS