Santamaria Debate Electoral

Páginas: 3 (609 palabras) Publicado: 3 de noviembre de 2012
Santamaría, Julián. “El debate sobre las listas electorales” a A. Porras Nadales (ed.): El debate sobre la crisis de la representación política. Madrid: Ed. Tecnos. (cap. 7)

Santamaría a travésd’aquest document ens reflecteix el debat existent entorn les llistes electorals. Tal i com el propi autor ens indica, la democràcia representativa esta associada a la idea d’ eleccions i de partits. Elspartits, considerats l’eix de la democràcia reben, a través d’unes eleccions competitives regulades i regides per la Constitució , el suport dels ciutadans en forma de vots els quals determinaran lacomposició de les cambres legislatives i la naturalesa del nou govern.
A mesura que la democràcia s’ha anat consolidant l’eix de preocupació s’ha desplaçat situant-se, actualment, en la qualitatd’aquesta. S’ha obert un debat sobre la revisió, modificació i reajustament del sistema electoral als temps actuals.
El debat en la majoria de països, com per exemple els EEUU o França, va girar enfunció de la fórmula electoral, la dimensió dels districtes i la barrera d’exclusió. En el cas espanyol el debat ve marcat des de la “Ley para la Reforma Política”. El seu sistema electoral és el mésdesproporcionat respecte els europeus apropant-se més als sistemes majoritaris. Aquesta desigualtat ha sigut compensada amb l’establiment de majories estables. Durant els inicis dels anys 90, elspartits polítics es preocuparan més per la regulació del cens o el finançament de les campanyes.
En els darrers anys el debat s’apropa al tema més ampli de la qualitat de democràcia degut a les mostresde desafecció i la pèrdua de prestigi dels partits polítics: les formes d’expressió del vot. El debat es centra en les llistes electorals i com influir en la organització i el funcionament dels partitsperquè aquests funcionin de forma democràtica. La critica va adreçada a les llistes tancades i bloquejades. L’origen d’aquest tipus de llistes és del segle XIX i XX quan s’instaura el sufragi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Debates electorales
  • Debates electorales
  • Debates Electorales
  • Debate electoral
  • Debate Sobre el voto electoral a los 15 años (COyE)
  • Santamaria
  • Los Debates Electorales En Televisión
  • Debate electoral 2011

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS