sdawWDC

Páginas: 4 (827 palabras) Publicado: 28 de enero de 2014
Seguint el curs del platejat Nil des de el Caire, a l’altiplà de Gizeh, a l’ombra de les piràmides, es troba una de les autèntiques meravelles del món: l’Esfinx. Durant quasi bé 5000 anys la sevaexistència ha estat envoltada de misteri, controvèrsia i incertesa.
A què és degut la seva erosió? Aquesta pregunta han confós a reis, exploradors i experts durant segles. Però, després de tantesteories, excavacions i disputes, serem capaços de resoldre l’incògnita?
Se suposa que el cap de l’Esfinx és una representació del faraó Kefrén (2510-2485 a.C), i que el cos és el d'un lleó. L’Esfinx formapart d'una necròpoli en la qual destaquen les tres grans piràmides, la de Kheops (la major), la de Kefrén i i la de Micerí, obres totes elles considerades dels faraons de la IV dinastia. La funciód’aquesta és funerària, ja que es troba prop de la piràmide i encara més a prop del temple de la vall del que constaven les piràmides. En ella podem advertir les característiques típiques de l'esculturaegípcia com l' hieratisme i la frontalitat.
És el més monumental exemple d'escultura egípcia: mesura 73 metres de llarg per 20 d'alt i 14 d'alt. Es va realitzar esculpint un monticle de roca calcàriaexistent en el lloc, encara que posteriorment se li van afegir carreus de pedra, com a revestiment, per protegir les parts més deteriorades del cos.
Sembla ser que l’Esfinx es trobava en una espèciede pou, com un gran estanc o llac. I així va romandre per molt de temps. Quasi bé coberta d’aigua fins el coll. Això va poder accelerar l’erosió del coll cap avall, que s’assembla més a l’erosiócausada per aigua. Mentre que l’erosió del coll cap amunt, s’assembla més a la causada pel vent i la pols de sorra que el mateix vent porta.
En Robert Schoch fou l’únic geòleg que defensava (tot i que adia d’avui ja no ho fa) que l’erosió del cos ( del coll cap avall) era d’origen fluvial, o sigui, per aigua. Arran la seva hipòtesi va suggerir que, per descomptat, l’Esfinx seria força més antiga...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS