Sdfdsfdfdsf

Páginas: 8 (1786 palabras) Publicado: 26 de febrero de 2013
ART BARROC.
Característiques del barroc, a l’estil________________________________________________
* Si el Renaixement és ordre i harmonia, el Barroc es desordre, desharmonia, composicions obertes, exuberància, art propagandístic.(sempre es voldrà involucrar a l’espectador dintre de les pintures). Si el Renaixement és un estil unitari, al Barroc trobarem diferents barrocs, que venendeterminats pel context històric. Hi haurà un gust pels contraris (món catòlic i món protestant). Serà un art que reflectirà un món dividit i conflictiu des de les anomenades corts catòliques fins a les societats burgeses.
* Veurem temes profans, intimista i familiar, i temes religioses i cortesans.
* Concepte de barroc: estil decadent i menys tingut, perquè en el Renaixement es fixen les maneresde ser i el Barroc és tot el contrari, és una reacció front les formes clàssiques.
* Henrich Wölfflin, va publicar un llibre al 1888 anomenat “Renaixement i Barroc”, un historiador que reivindica aquest art, i que seran les avantguardes les que revaloritzaran també el Barroc.
* Es Barroc sorgeix al segle XVII i una part del XVIII, a la Roma contrareformista i que més tard s’expandirà pertota Europa, d’aquí que es formin diferents barrocs.
* Barroc prové de barrueco, unes perles irregulars que ens recorden a l’estil barroc.
* El Barroc fa de pont entre el Renaixement i el Neoclassicisme, ja que el barroc es una reacció davant del classicisme, i el Neoclassicime ho serà front el Barroc.
* El Barroc serà la diversitat en totes les formes polítiques, religioses,científiques i culturals.
* Les manifestacions artístiques crearan sub-estils, diferents barrocs.
* La fugida de tot lo que és ordre, tradicional i homogeni.
Condicionaments històrics________________________________________________________
* Reforma protestant i la contestació de l’església, fent el concili de Trento i la reforma de l’església ortodoxa.
* A Itàlia les formes artístiquesseguiran un art destinat a emfatitzar aquesta església catòlica.
* Absolutisme monàrquic: model francès com a hegemonia política, Lluis XIV. A França no trobem art religiós, sinó un art per magnificar la figura del monarca, com per exemple Versalles.
* Aparició del parlamentarisme: oposició entre Anglaterra i Holanda, amb formes artístiques molt diferents.
* Especial importància delpaper de la burgesia, com a comitent de les obres d’art.
* Quant a condicionaments científics i filosòfics, trobem el racionalisme de Descartes amb el discurs del mètode. A França l’arquitectura serà racional i ordenada.
* Canvis de paradigma, moment d’innovacions científiques: Kepler, Galileu, Newton... que suposen una petita revolució del món científic i de les idees, havent-hi canvis enles manifestacions artístiques també.
ARQUITECTURA. Característiques principals_________________________________________
* Llibertat formal en l’ús dels elements arquitectònics clàssics (suports: murs, pilars, columnes d’ordre gegant amb influència del manierisme de Miquel Àngel, utilitzen en un mateix espai columnes de dimensions colossals en relació d’altres normals)
* Tendència enl’arquitectura religiosa en centralitzar les planes però també veurem una extrema llibertat en les formes que generin aquestes plantes.
* Es fuig de l’ordre de l’arquitectura renaixentista, i es formaran planes ovals, amb flexibilitat, amb sinuositats. Veurem plantes flexibles, concepte que introdueix Borromini. Aquesta planta flexible en alçat es tradueix a façana ondulant, amb absència de líneesrectes (a Itàlia). Utilització de formes còncaves i convexes.
* Com a elements de coberta, veurem cúpules, fugim del model de cúpules semiesfèriques vistes al Renaixement i veiem unes cúpules ovals, amb sinuositat de formes.
* Plasticitat de les façanes, pintura, escultura i arquitectura s’uneixen, concepció d’art TOTAL, amb una integració de totes les manifestacions artístiques Les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS