Sdfghj

Páginas: 9 (2071 palabras) Publicado: 24 de marzo de 2012
Wat is de geschiedenis van wind
Ongeveer 5000 jaar geleden ontdekte de mens dat je met een klein bootje door er een zeil op te doen van boomschors of van dierenhuiden, het bootje te laten voortbewegen. Dat was al het begin van het zien van een schip. Het vervoeren van goederen en andere artikelen, mensen. Het ging natuurlijk stukken sneller dan telkens dat roeien en gepeddel. Tegen het eind vande 18e eeuw waren er grote vloten met machtige zeilschepen, die klippers werden genoemd. Voortbewogen door door passaatwinden vervoerden de klippers ( klippers zijn zeilschepen met scherpe boeg en in enigszins gestroomlijnde vorm, bekend als snel zeiler en concurrent van de eerste stoomschepen) thee, koffie, suiker, specerijen, katoen en nog allerlei andere ladingen van de wereld. Dit belangrijketijdperk van de zeilschepen eindigde met de uitvinding van de stoommachine en later de dieselmotor. Meer dan 2000 jaar geleden ontdekte de mens dat wind op het land en op zee handig was. Ongeveer 200 voor Christus in Perzië werden de eerste windmolens gebruikt voor het malen van graan. Er was één probleem met de oude windmolens. Als de wind uit de verkeerde richting waaide, werkte de windmolenniet. Dit probleem werd opgelost door de uitvinding van de standerdmolen. Aan de buitenkant van standerdmolens bevond zich een lange houten disselboom, die de molenaar gebruikte om de hele windmolen te draaien als de wind van richting veranderde. De torenmolen is ongeveer 1400 jaar geleden uitgevonden. Torenmolens werden voor het eerst in Nederland gebruikt en verspreidden zich snel over de rest vanEuropa. Dit type molen had een vaste toren, maar de wieken werden vastgemaakt aan een bovengedeelte dat naar de wind toegedraaid kon worden. Dat was veel eenvoudiger dan het draaien van de hele windmolen.

Windenergie in onze tijd.
Nu wordt de wind gebruikt om energie op te wekken. Dit gebeurt met een windmolen wat ook wel een windturbine genoemd wordt. Deze windturbines zie je meestal staanals naar zee op vakantie gaat. Ze worden hier geplaatst omdat in deze open gebieden de windsnelheid veel hoger is (er zijn weinig obstakels waar de wind tegenaan “blaast”).

Hoe werkt een windturbine?
Een windturbine kun je vergelijken met een fietsdynamo alleen heet het dan geen dynamo maar gondel. Voor de gondel zitten wieken die rotorbladen genoemd worden. De rotorbladen zetten de langsstromende lucht om in een draaiende beweging. Elk rotorblad kan apart versteld worden. Dit gebeurt met de bladhoek verstellingen, zodat ze de meeste wind vangen. De rotorbladen zitten vast aan de hoofdas of naaf, waarvan de draaiende beweging wordt versneld in de tandwielkast. Dit kun je vergelijken met een versnellingsbak. Bij ongeveer windkracht 2 beginnen de rotorbladen te draaien. Bij windkracht 7 a8 bereiken ze de maximale snelheid. Om schade te voorkomen wordt bij een te grote windkracht de windturbine stop gezet. Dit wordt door de mechanische rem gedaan. In de generator wordt de draaiende beweging omgezet in een elektrische spanning van ong. 380 Volt (Dit ligt aan de diameter van de rotorbladen en natuurlijk aan de windsnelheid). Een transformator verhoogt de spanning, zodat het op hetopenbare elektriciteitsnet kan. De mast is helemaal computer gestuurd. Van de windvaan krijgt hij informatie binnen over de windkracht en de windrichting. Aan de hand van deze gegevens wordt de gondel in de goede richting gezet door middel van de kruimotor. Ook worden de bladhoek-verstellingen hierdoor geregeld.

Waar worden windturbines geplaatst?
Een windturbine kun je niet zomaar overalbouwen. Je moet rekening houden met een aantal factoren:
• De afstand tot elkaar: Om te voorkomen dat windturbines elkaar raken, moeten ze dan ook op een bepaalde afstand van elkaar staan: gemiddeld zes maal de rotordiameter. Als je naar de volgende de bladzijde kijkt zie je een foto van een windturbine en daarop kun je zien hoe je de lengte as van de wieken kunt zien. Zo kun je dus ook bereken...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • sdfghj
  • Sdfghj
  • sdfghj
  • sdfghj
  • sdfghj
  • sdfghj
  • Sdfghj
  • Sdfghj

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS