sdvsdv

Páginas: 8 (1977 palabras) Publicado: 11 de mayo de 2013
Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners, 10 de juliol de 1913 -Barcelona, 22 de febrer de 1985) fou un poeta,dramaturg i novel•lista català, considerat un dels renovadors de la prosa catalana de fórmules noucentistes.

La producció literària d'Espriu és extensa, però cal destacar els llibres de poemes “El cementiri de Sinera”, “El caminant i el mur” i “La pell de brau”.
Al llarg dela seva obra poètica (d'estil modernista) , Espriu desenvolupa un món propi, identificat amb "Sinera", que és el nom d'Arenys llegit al revés. “Primera història d'Esther” és la seva primera obra dramàtica. Més tard va escriure “Una altra Fedra, si us plau”.
Biografia
Salvador Espriu i Castelló és fill de Francesc de Paula Espriu i Torres: un home de caràcter obert, sociable i lliurepensador.Era notari llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona; i Escolàstica Castelló i Molas, una dona tímida, discreta i molt religiosa.

A causa de la feina del seu pare, la família, originària d'Arenys de Mar, va haver de traslladar-se a Santa Coloma de Farners. En aquest poble és on van néixer els tres fills grans de la parella: Francesc, Salvador i Josep. Més tard, també per motiuslaborals, la família es va tornar a traslladar, aquesta vegada a Barcelona, on van néixer les dues germanes petites de Salvador: Maria Isabel i Maria Lluïsa. Gràcies a la feina del seu pare vivien en una bona situació econòmica.
A principis de la dècada del 1920 la casa dels Espriu va sofrir una profunda sotragada: els cinc germans van agafar alhora el xarampió. Però la cura de Salvador fou molt lenta, iva haver de passar molt temps al llit. Per afavorir la recuperació el van portar a Viladrau. Dos anys més tard el seu germà gran, Francesc, va morir en caure al port d'Arenys, que estava en obres. Aquestes morts i la seva malaltia li van canviar la vida. De nen juganer i trapella que era va passar a ser un nen delicat, sempre amb el perill de recaure, obligat a passar llargues temporades al llit.A causa d'aquestes etapes de convalescència, va convertir-se en un amant de tot tipus de literatura, però sobretot se sentia atret per llibres de religió i d'història antiga.

Als setze anys, va publicar el seu primer llibre, Israel, escrit en castellà. Quan tenia disset anys, va ingressar a la Universitat de Barcelona per realitzar les carreres de Dret i Filosofia i Lletres. Tot i que treiaboníssimes notes en les dues carreres, li agradaven molt més les lletres que el dret. Aquesta passió el portà a escriure El doctor Rip, la seva primera novel•la en català
Al cap de poc temps va escriure la seva primera obra teatral publicada, La revolta dels sant. Més tard, fins que va tenir lloc la Guerra Civil, va publicar Laia, Aspectes, Els avets, Miratge a Citera, Ariadna al laberintgrotesc...

La Guerra Civil
Amb l'esclat de la Guerra Civil espanyola va veure interromputs els seus estudis de Lletres Clàssiques. Va ser mobilitzat des del primer moment però no el van enviar al front a causa del seu estat de salut. Durant aquesta època negra va seguir escrivint per evadir-se de l'entorn, va publicar Letizia i altres proses. Els tràgics esdeveniments el van fer caure en una profundacrisi, creia que el millor que es podia fer era un pacte entre els dos bàndols per acabar la matança.
Amb l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona va veure la mort de Catalunya. Un mes després d'aquesta entrada va escriure la peça teatral Antígona, per parlar del tema clàssic de la lluita entre germans, fet que és el que considerava que havia passat amb Catalunya i Espanya.
En aquellaèpoca en què molts escriptors van passar-se a la llengua castellana, Espriu es va mantenir fidel al català, tot i saber que seria "impossible rebre cap mena de reconeixement literari". A més, es va decantar per la poesia com a mètode d'expressió, ja que era més fàcil de publicar en ser un gènere menys controlat per la censura franquista. Fruit d'aquestes dues idees, l'any 1946 apareix el seu...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • sdvsdv
  • sdvsdv
  • sdvsdv
  • Sdvsdv
  • sdvsdv
  • Sdvsdv

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS