Segle xviii - context històric

Páginas: 7 (1733 palabras) Publicado: 17 de enero de 2012
Context històric
El s. XVIII també conegut como “el segle de les llums” va ser una etapa molt important no només pel sorgiment del moviment intel•lectual que coneixem com la il•lustració sinó també per ser l’etapa de transició entre la història moderna i la història contemporània. Encara que també podríem dir que aquest segle es va produir la transició del antic regim cap a les novesrevolucions i el fi d’alguns règims absolutistes. Aquesta etapa ens ve definida per una sèrie de canvis tan econòmics, polítics, socials, culturals i territorials que canviaren el panorama mundial tal i com el coneixíem en segles anteriors.
En el inici d’aquest segle Espanya es trobava en la guerra de successió, un conflicte bèl•lic que afecta certa part d’Europa i que es produí a causa de la mort delrei Carles II d’Espanya sense cap descendència. El conflicte tingué diverses etapes en les quals es produïren diverses batalles no només pel territori espanyol sinó també per Flandes, Rin i pel territori italià. Els dos pretendents a la corona espanyola eren Felip V recolzat pel seu avi Lluis XIV, rei de França, i d’altra banda estava l’arxiduc Carles, que tenia com aliats a Anglaterra i lesProvíncies Unides dels Països Baixos. No només Europa estava dividida, sinó també dintre d’Espanya hi havia els que eren favorables a la casa dels Borbóns i d’altres els dels Austríacs. Després d’una sèrie de batalles, en 1713 l’arxiduc Carles es escollit emperador d’alemanya i davant d’aquest fet moltes potencies europees davant del important poder que es podria formar amb la unió dels dosterritoris, decidiren retirar-se i reconèixer a Felip V com a rei legítim de la corona Espanyola. Finalment es produeix l’ocupació de Barcelona pel exercit francès i s’acaba la guerra amb la signa del Tractat de Utrecht. D’altra banda dintre del mateix període de la guerra de successió espanyola trobem la Gran Guerra del Nord en la que s’havien pogut convertir en una sola guerra, encara que no es vaproduir. Finals del s. XVII es forma una coalició entre el nou rei de Polònia, August de Sajonia amb Rússia i Dinamarca, del segle Dinamarca envaeix Gottorp, territori que reclamava Federico de Holstein, cunyat del rei de suècia Carles XII, a la vegada de que tant com Rússia i Polònia atacaren territoris que es trobaven sota el domini de Suècia. Com a conseqüència d’aquest atacs s’inicia la guerra.En un bon inici del conflicte les batalles eren guanyades per Carles XII, rei de Suècia, que acaba envaint Polònia i Sajonia. Però el conflicte dona gir radical quant Suècia es disposa a envair Rússia únic enemic que li quedava. La expedició va fracassar i va obligar la reiterada del rei de Suècia cap a Ucraïna. Aquesta derrota activa de nou la coalició que hi havia entre Polònia, Rússia iDinamarca, en la que posteriorment s’afegirà Prussià i Anglaterra. En 1718 mori Carles XII en Noruega, encara que el conflicte no acaba oficialment fins a 1721 amb la pau de Estocolm-Nystad. Al final d’aquesta guerra, Suècia va tindre que cedir diversos territoris als seus enemics. D’altra banda hi hagué d’altres guerres relacionades amb la monarquia del antic regim como ara la guerra de successió dePolònia i la guerra de successió austríaca.
Amb aquests conflictes poden veure principalment qui serien les grans potències europees durant el s. XVIII; França, Anglaterra, Àustria, Rússia, Prussià, Holanda, Espanya i Turquia.
Durant aquest període la cultura e historia va adquirint cada vegada més força, com podem veure en l’aparició de la primera enciclopèdia a França sota la direcció deDenis Diderot i Jean d’Alembert o el inici de les excavacions en les antigues ruïnes de Pompeià en 1748. Les característiques bàsiques de la cultura europeu-occidental del s. XVIII ve marcada per la continuïtat de la religió cristiana com a religió predominant a Europa, l’aparició de la premsa i la separació entre la cultura de les elits i la cultura popular. Però no només va adquirir importància...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • context historic
  • imperis colonials segle XVIII
  • les armes del segle XVIII
  • politica segle xviii
  • Contexto Historicismo Cultural
  • context historic revolucio francesa
  • contexto historic 1990
  • Context Històric Grècia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS