segona guerra mundial (en catalán)

Páginas: 13 (3116 palabras) Publicado: 11 de mayo de 2014
TEMA 9: CRISI DE LES DEMOCRÀCIES I SEGONA GUERRA MUNDIAL (1919 – 1945)
1.Els “feliços” anys vint
La 1a GM va produir una gran crisi a Europa i EEUU es va convertir en la primera potència econòmica i financera mundial a conseqüència dels préstecs de guerra. El dòlar es va convertir en una moneda de canvi sòlida i la banca americana es va consolidar com la principal inversora.
*la prosperitatamericana*
Les noves fonts d’energia van generar l’aparició de noves industries i de nous mitjans de comunicació, i l’augment dels salaris i la millora del nivell de vida van comportar l’aparició de la societat de consum.(1919-1929)
*American Way of Life*
En la dècada del 1920 es va generar una gran confiança en el model de vida americà fonamentat en el consum individual de béns i eldesenvolupament dels mitjans de comunicació, i es va imposar una nova concepció de l’oci amb espectacles de masses.
*dificultats europees*
Els països europeus es van veure enfrontats en la reconstrucció econòmica i el pagament dels préstecs de guerra amb una moneda devaluada va acabar d’afeblir l’economia europea. Els problemes econòmics van ser especialment greus per Alemanya, que no va poder complirel Tractat de Versalles, però gracies a la firma del pla Dawes(1924, crèdits d’EEU a Alemanya) i els acords de Locarno(1925,renegociació del deute) la situació econòmica europea va començar a millorar.
2.La crisi del 1929 i la Gran Depressió
*EL CRAC BORSARI* Al 1929 la borsa de Nova York es va enfonsar degut a la sobreproducció i l’especulació borsària.
*dijous negre* EL 24 d’OCT de 1929 elpànic va afectar a la borsa de NY, tothom volia vendre i ningú volia comprar, fet que va produir l’enfonsament de la borsa.
*GRAN DEPRESSIÓ* El crac de la borsa va provocar una crisi bancària , fet que va provocar una recessió econòmica generalitzada, el consum va disminuir, l’atur va augmentar i moltes famílies van caure en la misèria. Des dels EEUU, la crisi es va estendre arreu del mon.
*lluitacontra la crisi* El New Deal era un programa q va proposar Roosvelt i q defensava la intervenció de l’estat en el àmbit econòmic (controls sobre els bancs) i en l’àmbit social (lluita contra l’atur).
*propostes europees* Al 1933 es va convocar a Londres una conferencia internacional per fomentar la cooperació contra la crisi, pero no s’hi van aconseguir acords i molts països van confiar en laintervenció de l’estat per la recuperació econòmica.
3.El feixisme italià
El final de la guerra a itàlia va deixar seqüeles humanes i econòmiques, i els acords de pau van suposar una gran decepció i així l’irredemptisme va anar guanyant adeptes. A aquesta situació s’hi va sumar la inestabilitat política i la crisi econòmica va generar una forta tensió social. (Al nord d’Itàlia es va desenvolupar unmoviment Vaguista i es temia q hi hagués una revolució social.)
*ascens feixisme*
Al 1919 Mussolini va crear els fasci de combat( grups paramilitars).
Al 1921 els fasci es van transformar en el partit nacional feixista amb el suport de la petita burgesia amb el finançament dels grans propietaris agrícoles i industrials amb la tolerància de l’església catòlica i del monarca.
A les eleccionsdel 1922 el partit feixista només va aconseguir 22 diputats(de 500) però aquell mateix any va denunciar la incapacitat del govern i va organitzar una marxa sobre roma acompanyat de 300.000 camises negres. A l’octubre d’aquell mateix any, el monarca va anomenar a Mussolini cap del govern.
*dictadura*
Entre 1922 i 1924 Mussolini va desenvolupar un procés de restricció de les llibertats i depersecució dels seus adversaris. Després de les eleccions del 1924 va instaurar un règim autoritari. El nou règim otorgava prioritat a l’estat i els individus havien d’acceptar el govern de les elits. Les vagues i els sindicats van ser substituïts per un sistema de corporacions d’oficis, les eleccions van ser suprimides i el Parlament va ser substituït per la cambra dels fasci i de les corporacions....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Segona guerra mundial
  • Segona Guerra Mundial
  • LA SEGONA GUERRA MUNDIAL
  • Segona Guerra Mundial
  • Segona guerra mundial
  • la segona guerra mundial
  • segona guerra mundial
  • 1a Guerra Mundial (català)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS