Segona republica espanyola

Páginas: 14 (3289 palabras) Publicado: 26 de febrero de 2015
Primo de Rivera va ser la causa necessària per posar fi a la crisi política i a la conflictivitat social. Les causes d'aquesta dictadura van ser el bloquejament i la inestabilitat en el sistema polític parlamentari. El dictador va fer una política regeneracionista on posava fi a la corrupció política i a la indisciplina social. Tot i que va fer una política regeneracionista, el seu objectiu eraque Espanya no es democratitzés. Les seves idees eren totalment oposades a les del govern de concentració com per exemple reformar el torn dels partits, reformar la llei electoral i reformar la constitució.

La dictadura es basava en dues fases: el directori militar integrat pels militars i l'únic civil com Calvo Sotelo i més tard va passar al directori civil. Una característica important vaser la dissolució dels ajuntaments i la prohibició de les activitats dels partis polítics i dels sindicats. El dictador es va interesar per resoldre el conflicte del Marroc en què va col·laborar amb França i a partir de derrotes Abd- el krim va rendir-se i va ser entregat a les autoritats de França.
Una influència molt important que cal destacar és la del feixisme italià. Per donar suport a ladictadura es va crear un partit únic anomenat Unión Patriòtica.

La dictadura es va beneficiar de la bona conjuntura enconòmica internacional. El règim de Primo de Rivera va millorar en l'economia industrial i en el de les infraestructures, tot i que amb prou feines es va ocupar del problema agrari. Això va ser a causa de la nacionalització i la intervenció de l'estat.
El govern va aprovar undecret de protecció de la indústria que donava la concessió d'ajudes estatals a les empreses en cas que no puguessin competir amb l'exterior. També es van concedir grans monopolis, un d'ells la Compañia de Telefónica. En el terreny agrari van promoure el regadiu mitjançant l'aprofitament dels recursos hídrics de les conques dels rius.
Al 29 es va organitzar una exposició internacional a Barcelona ambla finalitat de mostrar els èxits econòmics a la burgesia catalana.
La dictadura pretenia millorar les condicions obreres a partir de la intervenció de l'estat. Gran part de la UGT es mostrava totalment a favor d'aquesta dictadura però els anarcosindicalistes i els comunistes es van negar rotundament així que van ser perseguits i van haver d'actuar en clandestinitat.
Després de l'exposicióinternacional a Barcelona i de saber que Primo de Rivera no havia manifestat cap hostilitat al catalinsme i respectava la llengua i la cultura catalana, va tenir molt suport per part de la burgesia catalana i la lliga regionalista ja que ells no contaven amb la posició anticatalinista que va surgir de sobte al règim de la dictadura.
Al setembre del 29, van desmantellar les institucions públiques iprivades catalanistes. La Mancomunitat va ser dirigida pels anticatalinistes fins arribar un moment en què va ser abolida. Es va prohibir els centres de reunió com per exemple els ateneus, també les manifestacions catalanes ja que intentaven castellanitzar la vida pública del país. L'ús públic de la bandera (11 de setembre) va quedar prohibit. Després es va censurar la premsa diària i els llibres,l'educació era dirigida pel dictador.
Tot això va provocar un fort enfrontament dels republicans, els catalanistes, els socialistes, els anarquistes, els comunistes, els partits dinàstics i gairebé tots els intel·lectuals de tal manera que van fer conspiracions militars. La protesta dels intel·lectuals va ser donada a causa del tancament d'algunes universitats la qual cosa va provocar un gransindicat, la FEDERACIÓ UNIVERSITÀRIA ESPANYOLA.
Francesc Macià (como la calle del corte inglés) va oposar-se a aquesta dictadura per el seu pensament anticatalanista contra la llengua i la cultura catalana. El fet més destacat va ser l'intent d'invasió a Catalunya dirigit des de l'estranger però va fracassar perquè les autoritats franceses van avortar l'intent i el van detenir. A tot això, també...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Segona Republica Espanyola
  • Segona República Espanyola
  • La Segona República Espanyola.
  • La segona república
  • Activitats: La Segons República Espanyola
  • 2A Republica Espanyola
  • Activitats Segona Republica
  • Resum Segona República

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS