Segunda Guerra Mundial

Páginas: 13 (3146 palabras) Publicado: 1 de junio de 2014
La Segona Guerra Mundial



Introducció
La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte bèl·lic que va involucrar la majoria de les nacions del món, organitzades en dues aliances militars: els Aliats i les potències de l'Eix. La guerra va involucrar uns 100 milions de militars i la mort d'entre 50 a 60 milions de persones, sent el conflicte més mortífer a la història humana, i el primer enquè es van utilitzar armes nuclears.

1. Les causes de la Segona Guerra Mundial
Després de la Primera Guerra Mundial, els països vencedors van imposar greus sancions econòmiques i polítiques als països derrotats. Entre aquests últims hi havia Alemanya que, a més de perdre gran part del seu territori, va patir una gravíssima crisi econòmica que va fer que la inflació es disparés fins a quedartotalment fora de control. Llavors Adolf Hitler va començar a guanya un gran suport per part de la gent que estava a l’atur, antics militars. També van anar guanyant escons al Parlament Alemany fins que el 30 de gener de 1933 Hitler va assumir el càrrec de Canceller d'Alemanya.

1.1. Inici de la política expansionista
La primera conseqüència de l’arribada de Hitler al poder va ser deixar laSocietat de Nacions. Hitler buscava el seu espai vital i per això va dur a terme l’annexió del Sarre sense que hi hagués cap resposta de les grans potencies democràtiques. Al cap de poques setmanes va impulsar el rearmament de la societat alemanya, va establir el servei militar obligatori i va crear una força aèria. Hitler havia infringit el Tractat de Versalles i els altres països no havien fet res.1.2. La feblesa de les democràcies
França i Gran Bretanya no van intervenir en l’expansionisme nazi perquè tenien esperances de que Hitler pararia. L’octubre del 1936 es va formalitzar l’Eix Roma-Berlín i al cap d’un mes el Japó va signar un pacte amb Alemanya (Pacte Antikomintern) contra l’URSS. Un any més tard s’hi va unir la Itàlia feixista. Espanya va signar un pacte de no intervencióperquè havia sortit molt malmesa de la Guerra Civil. Però igualment donava suport al bàndol de Hitler.

1.3. L’Anschluss i el primer expansionisme nazi.
Al març de 1938, les tropes alemanyes van ocupar Àustria, i després d'una intensa campanya de propaganda, Hitler va forçar un referèndum que va permetre la incorporació d'Àustria al Reich (Anschluss). Unes setmanes després, va ocupar elsSudetes, a Txecoslovàquia, amb el pretext que en aquesta regió vivien uns tres milions d'alemanys. Al setembre de 1938 Hitler va convocar als caps de govern de Gran Bretanya, França i Itàlia a la Conferència de Munic. Van arribar a un acord on acceptaven l'ocupació alemanya dels Sudetes i la seva integració en el Reich a canvi de garanties de no agressió, en el futur, sobre la resta del país.
Una novaagressió d'Hitler contra Txecoslovàquia, va provocar la seva desaparició com a Estat. Pocs dies després, Hitler va envair Memel a Lituània, al mateix temps que Mussolini ocupava Albània.

1.4. L’esclat de la guerra a Europa
El següent moviment de Hitler va ser l’ocupació de Polònia, però era conscient que la invasió d'aquesta nació podia provocar la reacció a nivell mundial a causa de lesaliances de Polònia amb França i Gran Bretanya. Per això, convençut que no era possible mantenir una guerra en dos fronts, Hitler va arribar a un acord tàctic amb l‘URSS amb la finalitat d'aconseguir la seva neutralitat militar en cas de produir-se el conflicte.
Per la seva banda, Stalin va optar pel Pacte germanosoviètic de no agressió. Signat per Mólotov i Von Ribbentrop, permetia deixar de banda elconflicte temporalment, i incloïa unes clàusules secretes de repartiment de Polònia i de reconeixement del control de la URSS sobre Finlàndia, Letònia, Estònia i Lituània. Hitler va iniciar la invasió de Polònia el dia 1 de setembre de 1939 i el dia 3, França i Gran Bretanya li van declarar la guerra a Alemanya.
La Segona Guerra Mundial havia començat.

2. El desenvolupament de la guerra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Guerra Segunda Guerra Mundial
  • Segunda Fase de la Segunda Guerra Mundial
  • Consecuencias de la segunda guerra mundial
  • Segunda guerra mundial
  • La segunda guerra mundial
  • Colombia en la segunda guerra mundial
  • Aliados de la segunda guerra mundial
  • Mexico segunda guerra mundial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS