Segunda Guerra Mundial

Páginas: 6 (1478 palabras) Publicado: 2 de diciembre de 2012
LA RUSSIA TSARISTA DURANT LA GUERRA:
L’Economía i l’organització política militar Russa no estaven preparades per a una guerra com la primera guerra mundial. Era el país menys industrualitzat. L’exercit rus no estaba preparat per a aquella guerra, els commandaments no eren competents, ni els sistemes de transport eficaços, ni la industria militar suficient per a proporcionar armament. L’economiaes va destinar a la guerra i per això va sorgir la fam a les ciutats i s’estengué el malestar entre obrers i camperols. Això va desacreditar al tsar Nicolau II. En 1916 l’exèrcit vençut i desmoralitzat no volia al tsar al poder. L’oposició política estava formada per els partits burgesos (kadet), camperols i els obrers (menxevics i bolxevics).
LA REVOLUCIÓ DE FEBRER:
Primera revolta delsobrers a Sant Petersburg en 1917. Els partits burgesos de la Duma obligaren al tsar a abdicar i crearen un govern provisional democràtic. Els obrers, camperols i soldats formaren soviets (organitzacions espontanis que buscaven el canvi). Hi havia dos poders: el govern provisional presidit per Kerensky que pretenien continuar la guerra i els soviets. Els fracassos militars van inclinar una majoria derussos cap a les propostes dels bolxevics dirigits per Lenin.
LA REVOLUCIÓ D’OCTUBRE:
Els bolxevics ocuparen el poder i van enderrocar el govern provisional de Kerensky. Assaltaren el Palau d’hivern i van establir el primer govern comunista presidit per Lenin. Signaren els decrets del repartiment de terres i també signaren la pau amb Alemanya (1918). Rússia va perdre territoris i Finlàndia iUcraïna s’independitzaren.
LA GUERRA CIVIL:
Unes amplies zones del país no s’havien acabat de consolidar del tot. Els terratinents, els oficials i l’Església s’oposaren als bolxevics i van intentar recuperar el poder. Alguns generals tsaristes van formar l’exercit blanc i van desencadenar la guerra civil. Va durar tres anys (1918-1921). L’exercit roig va guanyar i va recuperar el control del país.LA CREACIÓ DE L’URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques):
Una part de les antigues nacionalitats es van independitzar però mes tard es van tornar a establir relacions amb la nova Russia bolxevic i el 1922 van formar l’URSS.
L’URSS era un estat federal que tenia un Parlament i un sol partit, el PCUS (Partit Comunista de la Unió Soviètica). Es tractava d’un sistema totalitari que esjustificava amb la dictadura del proletariat.
L’EPOCA DE STALIN:
En 1924 es va morir Lenin. Es disputaven el poder Trotski (calia exportar la revolució) i Stalin ( consolidar la revolució i convertir l’URSS en una gran potencia). Va triomfar Stalin, va imposar l’economia i la societat col·lectivista.
· La col·lectivització de terres, fabriques, bancs, transports etc.
·La creació de granspotencies industrials.
· La direcció de l’economia per l’Estat: superministres que planificaven la producció agrícola i industrial per a períodes de cinc anys ( plans quinquennals).
Stalin va exercir una veritable dictadura.
LES CONSEQÜÈNCIES DE LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL:
Els Estats Units van resultar molt beneficiats de la Primera Guerra Mundial. Havien esdevingut la primera potencia econòmicamundial. Tenia una producció agrícola molt elevada i la indústria representava el 44’8% de la producció mundial.
LA PROSPERITAT AMERICANA:
El creixement americà va ser la dècada de la prosperitat i de la consolidació d’un estil de vida americà basat en un gran consumisme.
Augment del consum i creixement borsari:
El taylorisme i el fordisme van contribuir a incrementar la productivitat i a reduircostos.
L’augment dels salaris obrers, les campanyes publicitàries, la compra a terminis i els préstecs bancaris van obrir el camí a l’era del consum de masses.. El bon resultat empresarial va fer augmentar la demanda d’accions. Va generar una gran bombolla especulativa. Va ser tan gran el desfici inversor, que els empresaris demanaven crèdits.
LA CRISI DE LA SUPERPRODUCCIÓ:
Els llauradors van...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Guerra Segunda Guerra Mundial
  • Segunda Fase de la Segunda Guerra Mundial
  • Consecuencias de la segunda guerra mundial
  • Segunda guerra mundial
  • La segunda guerra mundial
  • Colombia en la segunda guerra mundial
  • Aliados de la segunda guerra mundial
  • Mexico segunda guerra mundial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS