Segunda República

Páginas: 15 (3520 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2013
LA SEGONA REPÚBLICA
1930
Agost: després de la dictadura de Primo de Rivera l’oposició va fer un pacte en contra de la monarquia: Pacte de San Sebastià.
1931
Febrer: Alfons XIII va viure el seu últim any de monarquia.
Abril: eleccions municipals  guanyen els republicans.
14 d’Abril: proclamació de la República espanyola i proclamació de la República catalana feta per Lluís Companys.Març: nou partit polític: Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).
Juny: eleccions a Catalunya: guanya ERC amb majoria absoluta.
Juny: eleccions parlamentàries: guanyen els socialistes liderats per Manuel Azaña.
Aquest govern socialista va portar a terme una sèrie de reformes:
Reforma agrària.
Reforma Esglèsia-Estat.
Reforma militar.
Legislació laboral.
Descentralització de l’Estat.
Reformaen l’educació.
Agost: Manifest dels Trenta: document escrit pels dirigents moderats (tendència dins la CNT) on es van presentar les seves posicions: van denunciar el control de la confederació de la FAI i els perills de la via insurreccional.
1932
Estatut d’autonomia d’Espanya
Llei de les bases per a la reforma agrària
L’Estatut de Núria: reconeixement de l’autogovern de Catalunya
Agost: Copd’Estat del general Sanjurjo: va fracassar.
Setembre: fi de la República catalana.
1933
Diverses vagues a Barcelona







LA SEGONA REPÚBLICA
Context històric i primers fets importants de la República:
Alfons XIII va renunciar a la corona i va anar exiliat a França i s’havien convocat les eleccions a Espanya. Les eleccions van ser guanyades per les forces republicanes i el 14d’Abril es va proclamar la República a Espanya. En el govern dels republicans el líder era Alcalá Zamora el qual va ser proclamat líder tot just després de l’aprovació de la Constitució al desembre de 1931.
Constitució de 1931: aquesta constitució va establir la llibertat de cultes, la llibertat d’expressió, reunió i associació, llibertat de residència i circulació, així com la llei del divorci.La constitució va fer que no hi hagués una religió oficial (Estat Laic) i que es retiressin els suports econòmics a l’Església. Però, una de les aportacions més importants de la constitució va ser el sufragi femení amb la qual cosa les dones podrien anar a votar quan hi haguessin eleccions.
Quan es van fer les eleccions a Espanya, a Catalunya van haver-hi eleccions generals. A les eleccionses va presentar un nou partit: ERC que va guanyar amb majoria absoluta en contra de tots els pronòstics. Una vegada es va saber que ERC havia guanyat per majoria absoluta les eleccions el líder provisional, Lluís Companys, va sortir al balcó de l’ajuntament de Barcelona i va proclamar la República catalana. Des d’Espanya no es va aprovar la República catalana i la República catalana va acabar ambl’Estatut d’Autonomia d’Espanya, proclamant-se així la Generalitat de Catalunya (semblant a la Mancomunitat).

Bienni reformista (1931-1933)
El govern després de guanyar les eleccions els republicans (partits de centre esquerra) es va aprovar la Constitució i en els dos anys següents el president, Manuel Azaña va dur a terme una sèrie de reformes.
Reforma agrària: el camp espanyol escaracteritzava per l’endarreriment, les profundes desigualtats i la forta conflictivitat, per tant, va ser un dels objectius més importants del govern. Al 1932 es va aprovar la Llei de bases per a la reforma agrària on s’expropiaven terres als burgesos i propietaris i se’ls hi donava als camperols. Aquesta reforma va anar molt lenta a causa de la resistència que oferien els propietaris de les terres laqual cosa va causar una agitació social.
Relacions Estat-Església: l’esgésia posseïa una gran quantitat de finques rústiques i urbanes i exercia una influencia social mitjançant l’ensenyament, per tant, el govern d’Azaña va prendre mesures per afeblir el poder de l’Església. Es va autoritzar el matrimoni civil, es va regular el dret al divorci i es va dissoldre la Companyia de Jesús....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La segunda república.
  • La segunda republica
  • la Segunda República
  • La segunda República
  • segunda república
  • la segunda república
  • segunda republica
  • la segunda republica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS