Semap

Páginas: 7 (1520 palabras) Publicado: 9 de junio de 2012
1. Explica l´ideari pedagògic de la il•lustració a través dels projectes educatius de la SEMAP.

La SEMAP i les seves activitats educatives.
L´objectiu d´aquestes societats era posar esment en totes aquelles qüestions relatives al foment de la indústria, l´agricultura, les arts, la ciència i l´educació.

Les societats econòmiques tenien un paper important en els esquemes polítics delDespotisme Il•lustrat. Servien per controlar i posar al servei dels interessos del poder sectors importants de la nobles i de les classes que més per econòmic i social tenien en aquella època.

L´organització, el funcionament i les activitats de la SEMAP, en els seus orígens, es combinen dos fenòmens. En primer lloc, l´actitut de la noblesa mallorquina que, recelosa dels protagonisme queprogressivament assumien els buròcrates borbònics en detriment del paper tradicional de l´aristocràcia, intenta reafirma les seves posicions tot iniciant els tràmits per restaurar l´antiga confraria de Sant Jordi. Aquesta iniciativa no és ben vista per aquells que representen a l´illa el poder del monarca i el 1778 el Rei declara definitivament suspesa la confraria de Sant Jordi i proposa com a alternativa lacreació d´una societat econòmica.

L´altre factor que cal tenir present és l´existència d´un grup intel•lectual inquiet i d´idees innovadores, que es reunien a la casa del marquès de Campofranco, on mantenien una tertúlia, en la qual es parlava de temes poètics, lingüístics i científics, s´analitzaven projectes de reforma de diversos aspectes de la realitat illenca, es comentaven obres de temeseconòmics, polítics i jurídics i es llegien els clàssics.

Aquesta minori il•lustrada i enciclopedista va ser un significatiu precedent de la SEMAP, que es va constituir per setembre de 1778.

La SEMAP va integrar nobles, militars, alts funcionari, representants del clergat i professionals liberals. L´objectiu era promoure l´opulència i felicitat del públic en les seves branques d´agricultura,indústria i comerç. També en l´educació.

En el terreny de l´educació els il•lustrats mallorquins varen assumir les línies mestres del projecte reformista d´aquella època. Els seus objectius i realitzacions seguien amb fidelitat les directrius marcades pel Consell de Castella i per les ordres del Govern.

Trobam una clara identificació entre instrucció i desenvolupament econòmic i social.Aquesta concepció utilitarista que orienta les propostes pedagògiques de l´època fa que la difusió de la instrucció esdevengui un objectiu prioritari en el si dels plans de reforma.

El projecte educatiu il•lustrat posa èmfasi fonamentalment en la difusió dels estudis tècnics i científics que són els que més clarament contribuiran al desenvolupament econòmic.

Projectes de la SEMAP:
- Projectesper millorar la formació dels artesans mitjançant l´Acadèmia de Nobles Arts.

- Propostes de la modificació de les ordenances gremials per afavorir l´existència d´un major nombre d´aprenents.

- Creació de càtedres de matemàtiques, economia política, veterinària i física i química.

- Escola de pilotatge.

- Creació de tres escoles de primeres lletres.

- ...
L´interés que tenen elsil•lustrats per difondre la instrucció es desenvolupa encara en el marc d´una concepció estamental de la societat. L´educació no és la mateixa per tots.

Aquesta educació diferencial per classes socials no es refereix exclusivament a la capacitació professional sinó també a la moral. Mentre que els nobles han de desenvolupar les virtuts pròpies del qui exerceix l´autoritat, els altres han deformar-se en els hàbits d´obediència, submissió i laboriositat.

La instrucció bàsica i general per tots ha de ser la que es rebi a les escoles de primeres lletres, les quals han de garantir la formació bàsica en la lectura i l´escriptura, en el càlcul elemental i la doctrina cristiana. S´ha de fer sempre en llengua castellana.

Per aquest motiu la SEMAP crea dues escoles de primeres lletres...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • semapa
  • semapa
  • semapa
  • CUADERNOS SEMAP El papel de la EFyC en la cronicidad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS