SEMINARI 1

Páginas: 4 (965 palabras) Publicado: 8 de noviembre de 2015
4. Explica els conceptes de llengua, norma i parla en relació amb els de competència i actuació.
La llengua és un model general i constant per a tots els membres d’una col·lectivitat lingüística.Una definició convencional de llengua es la de “signes lingüístics que serveixen als membres d’una comunitat de parlants per comunicar-se”.
La parla és un acte individual i voluntari en el qual a travésd’actes de fonació i escriptura, el parlant utilitza la llengua per comunicar-se.
De vegades es confon la dicotomia llengua vs parla amb la distinció chomskyana entre competència i actuació. Encaraque totes aquestes van relacionades.
La competència és individual mentre que la llengua és social. La suma completa dels enunciats de tots els parlants fa la llengua; en canvi totes les frasesenunciades per un individu, es a dir, la seua actuació es només una fracció de la seua competència. La llengua és un conjunt infinits d’oracions i la competència és la capacitat de generar-les.  La actuacióés un procés mental i innat, com la competència. L’actuació no és la conducta verbal (la parla) sinó la capacitat individual d’efectuar actes de parla.
Diversos autors funcionalistes pensen que lateoria de competència de Chomsky no dona importància a l’adequació d’un enunciat en un context. Apareix doncs una noció més ampla de competència. Així apareixeren estes sis competències dins del conceptede competència lingüística chomskyano descrit abans:
Competència comunicativa: És la capacitat individual per comportar-se adequadament dins d’una determinada comunitat de parla i per tant, aixòimplica respectar un conjunt de regles tant gramaticals com d’altres nivells de la descripció lingüística (lèxic, fonètica, semàntica) com les regles de l’ús de la llengua relacionades i adequades amb elcontext sociohistòric i cultural en el que tec lloc la comunicació.
Competència gramatical o lingüística: És la capacitat individual per a produir enunciats que respecten les regles de la gramàtica...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • SEMINARIO 1
  • Seminario 1
  • seminario 1
  • Seminari 1
  • SEMINARIO 1
  • Seminario 1
  • Seminario 1
  • seminario 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS