Sext Comentari

Páginas: 7 (1716 palabras) Publicado: 9 de abril de 2015
1. Describe el tipo de fuentes utilizadas (1 punto)
El primer document es tracta d’una font primària ja que decret escrit pel propi Franco a l’any 1940. És un document públic.
El segon document es tracta d’una font primària. Va ser publicat al diari ABC el 2 d’Abril de 1959, com a reproducció del discurs que va fer Franco a la inauguració del Valle de los Caídos.
2. Identifica las ideasprincipales de los textos, situándolas en su contexto histórico y su núcleo temático correspondiente. (2,5 puntos).
El primer document data de 1940, pertany per tant a la dictadura franquista. En aquest text Franco explica la necessitat de fer un monument que es corresponga amb la importància de la victòria. No un monument senzill, sinó tot el contrari. Un monument que es perpetue en la història per fermemòria a tots aquells que van caure en la ‘gloriosa Cruzada’. ‘’Es necesario que las piedras que se levanten tengan la grandeza de los monumentos antiguos, que desafíen al tiempo y al olvido y constituyan lugar de meditación y de reposo en que las generaciones futuras rindan tributo de admiración a los que les legaron una España mejor’’.
El segon document pertany a l’any 1959, forma part del’època franquista. Les idees principals que destaquen a aquest text són la commemoració de la victòria del bàndol franquista a la Guerra Civil, els fets són qualificats com ‘ejemplos de heroísmo y santidad’. A més són comparats amb les persecucions romanes contra els cristians. Per altra banda, fa referència a l’anti-Espanya i incita a la persecució d’aquesta per tal d’evitar que es propague en lesgeneracions futures.
3. Explica, a grandes rasgos, los conceptos ‘cruzada’ y ‘anti-España’ ( 2 puntos ).
Croada: Les croades van ser expedicions militars realitzades pels cristians d’Europa occidental, normalment a petició del Papa. El seu objectiu era recuperar Jerusalem i altres llocs de peregrinació a Palestina, al territori conegut pels cristians com Terra Santa, que estava sota el control delsmusulmans. Tingueren lloc durant els segles XI i XIII. Però aquest terme situat en el context de l’època franquista es refereix a la Guerra Civil Espanyola, que va ser denominada oficialment croada durant la dictadura de Franco amb objecte de donar sentit catòlic al Moviment Nacional.

Anti-Espanya: Concepte antinacionalista excloent que identifica com antiespanyol, és a dir, contrari al’espanyol i enemic d’Espanya, a tota persona, idea o institució que siga considerada contraria a una particular idea d’Espanya.

4. Describe la evolución política de España durante el primer franquismo, incidiendo en el significado de la dictadura y la represión. Utilice para ello los textos a comentar, en especial lo que representa el Valle de Los Caídos (2,5 puntos). Menciona el papel de la memoria y dela historia en el contexto de la Transición a la democracia. ( 2 puntos)
4A
El resultat de la Guerra Civil va ser la consolidació d’un règim dictatorial que els sublevats contra la República havien començat a construir des d’octubre de 1936. El règim implantat per Franco en Espanya va perdurar fins la seua mort en 1975. El franquisme es va mantindre sempre amb una fèrria dictadura i es vacaracteritzar per la feroç repressió dels seus opositors. Es considera que el franquisme va tenir dos grans etapes. La primera es va desenvolupar fins 1959, i es va caracteritzar per el intent d’establir un Estat totalitari inspirat en el fascisme i de dotar al país d’una autarquia econòmica.
Els trets més rellevants del franquisme van ser el totalitarisme, el cabdillisme, la concepció unitària icentralista de l’Estat ( el franquisme va abolir els estatuts d’autonomia i va fomentar l’espanyolització), la repressió de l’oposició i el control dels mitjans de comunicació, els quals estaven subjectes a una rígida censura.
Els tres pilars del règim van ser per una banda l’exèrcit, que va participar activament en el poder i era considerat el sostén del règim. Per altra banda, el partit únic,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • comentario texto. Sexta elegía. Rilke
  • sextas
  • el sexto
  • El Sexteen
  • El sexto
  • Sexto
  • El Sexto
  • El sexto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS