Sexualitat

Páginas: 11 (2700 palabras) Publicado: 3 de octubre de 2012
QUADERNS DE SALUT SEXUAL

MÈTODES CONTRACEPTIUS

MÈTODES CONTRACEPTIUS
Els mètodes contraceptius s’utilitzen per controlar la fertilitat natural de les persones. A més, en alguns casos ens protegeixen de les infeccions de transmissió sexual. En definitiva, ens permeten gaudir d’una vida sexual plaentera i saludable. Per escollir el mètode més adequat s’han de considerar diferents qüestionscom les diferents etapes de la vida i les circumstàncies personals. En tot cas, cal considerar les diverses opcions i conèixer els seus avantatges i desavantatges.

MÈTODES DE BARRERA
PRESERVATIUS
Es tracta d'un mètode que es diu "de barrera" perquè impedeix el contacte entre els espermatozous i l'òvul. Aquest és el mètode més adient, en general, per a la gent jove. Protegeix de l'embaràs, itambé de les infeccions de transmissió sexual (ITS) i la sida. És l'únic mètode que té aquesta doble funció. No té cap contraindicació i la seva eficàcia és molt alta. Només cal utilitzar-lo correctament. Existeixen els preservatius masculins i femenins.

Preservatiu Masculí

És una funda prima i elàstica de làtex que es col·loca al llarg del penis quan està erecte, de manera que el cobreixitotalment, abans de la penetració, formant així una barrera que impedeix que el semen entri dins la vagina. És d’un sol ús i fàcil d'obtenir. No cal demanar-lo al metge. Es pot comprar a les farmàcies, botigues especialitzades ("condoneries"), grans superfícies comercials i als dispensadors automàtics. Existeixen preservatius especials per a persones al·lèrgiques al làtex. Sempre se n'ha de portaruna a mà, guardar-lo en un lloc sec i sense calor i fixar-se en la data de caducitat. Preservatiu Femení És una petita bossa de plàstic fi -poliuretà- suau i flexible, que s'adapta perfectament a la vagina. Està prelubrificada i tancada per un costat, té una anella adaptable a cada extrem: l'anella més petita es col·loca

al fons de la vagina, al voltant del coll de l'úter i l'altra, més amplai flexible, s'adapta sobre la vulva. És d'un sol ús. Es abans de la relació i no cal retirarlo immediatament després de l'ejaculació, a diferència del masculí. El preservatiu femení es ven a les farmàcies i és més car que el masculí. No cal demanar-lo al metge i permet a les dones ser independents en les seves decisions per mantenir relacions sexuals segures.

DIAFRAGMA
És una circumferènciade goma (làtex o silicona) que es col·loca en el fons de la vagina i que cobreix l'entrada de l'úter. Impedeix que els espermatozous es trobin amb l'òvul. També s’anomena "de barrera" com els preservatius. És eficaç per prevenir l’embaràs però NO protegeix de les infeccions de transmissió sexual (ITS) ni de la sida. S’ha d’acudir a un centre sanitari per a la seva prescripció perquè hi ha diferentsmesures. La mida adequada estarà determinada per la persona professional experta. Cal aconseguir-ne un de nou cada tres o quatre anys. Ben utilitzat resulta un mètode molt segur i permet un bon coneixement del cos. Sempre s’ha d’utilitzar amb crema espermicida. El diafragma es posa abans de cada relació sexual amb penetració juntament amb la crema espermicida per augmentar la seva eficàcia. Esdeixa a la vagina de 7 a 8 hores després de la relació sexual. Un cop s’ha retirat, es neteja amb aigua i es torna a guardar al seu estoig.

MÈTODES HORMONALS
PÍNDOLES CONTRACEPTIVES
La píndola contraceptiva és un mètode farmacològic que, habitualment, conté dues substàncies, estrògens i progesterona, semblants a les hormones sexuals femenines. Aquestes substàncies van a parar a la sang iimpedeixen que els ovaris madurin l'òvul. En no existir ovulació, tampoc és possible la fecundació i, per tant, no pot haver-hi embaràs. Per aconseguirles cal anar al ginecòleg/a i que faci una visita específica per tal de detectar les possibles contraindicacions i prescriure les més adients. En tot cas, aquest mètode és molt segur per evitar un embaràs sempre que s’acompleixin les indicacions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Sexualitat
  • Dissertació sobre la sexualitat
  • sociologia sexualitat
  • Cavafis: sexualitat i erotisme
  • Informe Sexualitat I Cultura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS