Shyamalan

Páginas: 12 (2761 palabras) Publicado: 5 de diciembre de 2011
TENDÈNCIES DEL CINEMA CONTEMPORANI

M. Night Shyamalan

Anna Serrano Gatell
1r Comunicació Audiovisual
Juny 2011
Universitat Pompeu Fabra

Shyamalan, a partir de l’accident… suggerir abans que mostrar

M. Night Shyamalan és un dels guionistes i directorscontemporanis més conegut en l’actualitat i a l’hora més peculiar. Les seves pel·lícules destaquen pel tractament realista del terror i el suspens, que a l’hora barreja amb el drama i unes dosis d’ humor, a més de la seva aparició breu caracteritzat en algun dels personatges de les seves obres. El que ve a continuació és un anàlisi del cinema de Shyalan a partir de les seves pel·lícules més significatives ique recullen amb més claredat els seus trets definitoris: El sisé sentit (The sixth sense, 1999), El Protegit (Unbreakable, 2000), Senyals (Signs, 2002) i L’ Incident (The Happening, 2008).
Totes les pel·lícules de Shyamalan s’inicien amb un accident, que és l’impuls pels personatges, aquell motor que els farà abançar al lalrg del film, i partir del qual el personatge entrarà en unintermón. En el cas de El sisé sentit, a partir del moment de la mort veiem la vida quotidiana d’aquest psicòleg i s’ introdueixen una sèrie d’elements que ens portaran a pensar que quelcom estrany passa. En El Protegit, el protagonista es comença a endinsar en l’aventura d’un superheroi a partir de l’accident de cotxe, i el mateix passarà amb Señales i L’ Incident. L’accident és el punt de partida dela història, però cadascuna desenvoluparà una sèrie d’esdeveniments en els quals poden coincidir o no, com veurem més endavant.
En aquestes pel·lícules que hem mencionat, el director tracta diversos temes a partir dels quals sempre intenta donar un missatge positiu com la redempció en El sisé sentit o la fe en Senyals. Un dels temes més recurrents en Shyamalan és el retorn dels morts, i Elsisé sentit és la pel·lícula per excel·lència que inaugura aquest tema en la gran pantalla. Partim de la idea que en la contemporaneïtat, els morts tornen perquè hem apartat la seva figuració dins del nostre entorn; no saben en quin estat estan, és a dir, no coneixen la seva mort, estan en un intermón; a diferència del paradigma del tema del retorn dels morts que seria el pare de Hamlet, que tornaper saldar un deute. Podríem dir que els morts retornen perquè prèviament no hi ha hagut un procés d’acceptació de que han de morir. En aquest sentit veiem com Shyamalan reflecteix el tema del retorn dels morts a partir de la posada en escena en El sisé sentit, ja que fins que els morts no han acomplert allò que volen, el que necessiten fer que no van fer en vida, no abandonen el món dels mortals,com és el cas del protagonista de la història, que te la necessitat d’ajudar al nen perquè en el passat no va poder fer-ho amb un altre pacient. La pel·lícula arriba al límit de fer que els vius acusin als morts de no creure en ells, com el nen li retreu al psicoanalista. Al llarg del film veiem com el nen no el mira directament, fins i tot munta una història amb soldadets per evitar elpla/contraplà directe; possiblement en certa manera, per por a reconèixer el que ja sap: que és mort. També és interessant veure com el mateix director tracta el tema del retorn dels morts en altres films, i per tant en contextos totalment diferents, però a l’hora amb certes similituds. Ens aturem a analitzar un moment el personatge de la senyora Jones de L’ Incident, la dona amb qui es troben al final dela pel·lícula, que viu sola i sembla que no ha superat el dolor i la ràbia que sent del seu passat. És una dona que està molt apartada i aïllada de la societat, i a través d’elements de posada en escena com una creu, veiem que és cristiana, però per altra banda també veiem com ha deixat de tenir aquesta fe i desconfia de tothom. Podem realcionar aquest personatge, com si fos en certa manera,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Shyamalan; la huella creativa de Spielberg
  • M. Night Shyamalan
  • M. Night Shyamalan

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS