Sierra Leona

Páginas: 11 (2587 palabras) Publicado: 29 de diciembre de 2013
Història d’Àfrica
Sierra Leona: Guerra Civil (1991- 2002)
















Introducció

El conflicte de Sierra Leona, és un més del conjunt de conflictes armats que s’aniran succeint al continent africà durant el final del segle XX i que es cobrarà amb un alt nombre de víctimes mortals, desplaçats i refugiats. Aquest treball es centrarà de manera específica en la guerra civilque va assolar a aquesta antic protectorat britànic que, des de la seva independència, va patir diversos intents de cop d’estat i que preludiaven una mica el que acabaria desembocant el 23 de març del 1991, any d’inici del conflicte a Sierra Leona. Analitzarem els antecedents als conflicte, els principals responsables o actors en el conflicte com foren el FRU, l’ECOMOG o el FNPL de Libèria deCharles Taylor. Tractarem la importància dels diamants i els seus efectes sobre el conflicte a la zona i la finalització de la guerra amb les seves pertinents i dramàtiques seqüeles que, 11 anys després de la finalització del conflicte armat, encara són latents i ben visibles al país i que fa molts encara avui temin una represa de la violència. A més a més a Sierra Leona, com a altres països delcontinent com Ruanda o Angola per exemple, es van tipificar nous mètodes de violència brutal, com l’amputació de membres o assassinat de persones amb matxets o armes blanques com a crims contra la humanitat.



Antecedents: Preludi d’un conflicte anunciat
Sierra Leona, un territori que durant els segles XIII i XIV estava dins els límits de l’imperi de Mali i uns segles més tard protectoratbritànic al 1869, esdevindria finalment una nova nació independent l’any 1961. Sierra Leona és un país habitat per 14 ètnies destacant-ne 5 com les més rellevants:
·Mende: Representen un 32% de la població i estan localitzats a les províncies del centre i sud del país.
·Bande: Representen un 32% de la població i localitzats al sud al llarg de la costa.
·Temne: Representen un 30% i estan localitzatsmajoritàriament a la zona nord.
·Limba: Representen un 9% de la població i estan localitzats a la zona centre.
·Krios: Representen un 10% de la població. Descendeixen de europeus i esclaus africans i estan concentrats a l’àrea de Freetown.
El conflicte que vindrà als anys 90 estarà encapçalat pel FRU (Front Revolucionari Unit) de majoria temne i els succesius governs de majoria mende, però tambéhi entraran en acció les mílicies kamajoh també de majoria mende els cuals els seu objectiu inicial era defensar les poblacions dispersades per Sierra Leona d’atacs del FRU. Això donaria a entendre que al mateix temps que passava a Ruanda, el motiu principal de l’esclat del conflicte era la imposició i victòria ètnica entre mendes i temnes, és a dir, que només podria sortir victoriosa una ètniaesclafant a l’altre. Però com anirem veient hi havia interessos més complexes (especialment econòmics, però també polítics) que portaven des de la redacció de la constitució del 1961 planejant a l’ombra de la jove república africana i que ocasionaran que Sierra Leona sempre estigués en constants revoltes tant socials com militars i que cap govern des de la independència fos capaç d’assolir elcontrol total sobre el territori.
Amb la redacció de la seva nova constitució s’avançava en matèria de drets i llibertats individuals com la concessió de drets polítics a les dones i alhora, va abolir la divisió del territori en colònia i protectorat. Un any més tard de la proclamació de la constitució, el partit SLPP (de majoria temne) arriba al poder sota el lideratge de Milton Margai de l’ètniamende, però el seu mandat serà curt ja que mor el 1964 i el succeirà el seu germà Albert Margai que iniciarà contactes amb països del bloc comunista. Durant la seva etapa com a primer ministre el país entra en una deflació profunda que provocarà tensions polítiques i socials que desembocaran al març del 1967 en un moment clau de la història de Sierra Leona: l’SLPP pateix una derrota aplastant...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sierra leona
  • Sierra Leone
  • Sierra leona
  • sierra leona
  • Sierra Leona
  • sierra leona
  • Sierra Leona e Irak
  • Guerra civil en sierra leona

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS