Sin Novedad

Páginas: 8 (1978 palabras) Publicado: 11 de marzo de 2013
2. LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL
2.1 INTRODUCCIÓ

2.2 CONFIGURACIÓ DELS DOS BÀNDOLS
En aquesta guerra hi havien dos bàndols clarament identificats; d’una banda les Potències Centrals i de l’altre els Aliats.
Les Potències centrals eren les nacions d’Alemanya, d’ Àustria-Hongria, l’Imperi Otomà i Bulgària.
Els Aliats estaven formats principalment per França, Rússia, Sèrbia, Montenegro, Bèlgica,Regne Unit i Japó, als quals posteriorment es van afegir Itàlia, Portugal, Romania, Grècia, Xina i els Estats Units a més d’algunes repúbliques sud-americanes.

2.3 Causes de la Primera Guerra Mundial
Les causes llunyanes que van provocar tensions entre les potències europees van ser diverses:
- Bismarck i la diplomàcia europea de 1871 a 1890:
Desprès de lavictòria alemanya sobre els francesos en la guerra Franco-Prusiana de 1870, serà Bismarck el vertader àrbitre de la política europea. Els objectius d’aquestes aliances i les seves característiques van ser, aïllar a França per evitar la seva venjança per la pèrdua de Àlsacia i Lorena en 1871, per aconseguir-ho concreta aliances militars amb Àustria-Hongria, Rússia, Itàlia i inclús alguna vegada amb elRegne Unit. En les aliances que estableix Bismarck mostra d’una gran habilitat al afegir a enemics i rivals com Rússia i Àustria. Bismarck persegueix la pau però no dubta en utilitzar la amenaça de guerra per forçar la firma d’un tractat, i aquesta amenaça fa que les diferents potència europees realitzin una espectacular carrera d’armaments. Les aliances entre els diferents països es van renovant amesura que las circumstàncies canvien, en aquest sentit Bismarck és un observador de la realitat i s’adapta a les circumstàncies. Quan Bismarck deixa la política en 1890 els seus successors no seran suficient hàbils per mantenir aquests objectius i Rússia s’aliarà amb França, quan això es produeixi s’haurà trencat el sistema i la guerra serà inevitable.

- El embroll dels Balcans:
En el sud-oest d’Europa, en la zona dels Balcans, l’Imperi Turc s’està desmembrament del seu domini fa temps que han escapat Grècia i més tard Romania i Sèrbia. Però nous països aspiren a la seva independència: albanesos, búlgars, bòsnis i montenegrins.. Amb aquest caos Sèrbia pretén la unió de totes les minories per formar Yugoslàvia. Això succeeix a nivell local, però a nivell internacional dos granspotències tenen ambicions territorials sobre la zona: Rússia que vol una sortida al Mediterrani i recolza a Sèrbia i a Àutria-Hongria que s’ha quedat sense colònies i pretén expandir-se al sud. Les rivalitats entre Rússia i Àustria-Hongria anirien en augment fins arribar casi a la guerra per Bòsnia. Aquest va ser una de les causes de la guerra.

- Enfrontaments colonials:
Itàlia amb AlemanyaL’ imperialisme va ser una causa important de les rivalitats entre certes potències. D'una banda, Itàlia tenia ja problemes quant a colònies es refereix. Igual que la resta d' Estats, Itàlia desitjava tenir grans territoris a Àfrica que explotar. Aquests desitjos li van ser privats quan Alemanya li va arrasar la seva única colònia pròxima al territori italià, Tunis. Aquesta va ser la causa delressentiment d'Itàlia cap a Alemanya, que no es faria present fins a 1915 quan Itàlia deixa el bàndol dels Imperis Centrals per a passar-se al dels Aliats després del Tractat de Londres. Això es va haver del desig d'Itàlia de posseir territoris colonials, entre ells, Tunis.
França i Gran Bretanya amb Alemanya
Alemanya desitjava tenir la zona del Marroc. Per a això, en 1905 el govern alemany vaoferir el seu suport al sultà del Marroc per a establir allí un protectorat alemany i així resistir les pressions dels francesos que es trobaven en ple expansionisme colonial pel nord d'Àfrica. El kàiser Guillermo II va arribar a desembarcar a Tànger per a mostrar el seu suport al sultà. Per a resoldre aquesta situació, en 1906 es va convocar la Conferència d’Algeciras, que va frustrar les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Novedad
  • Novedoso
  • Novedad
  • novedad
  • novedad
  • Novedad
  • Novedad
  • novedad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS