Sineu Arqueologia

Páginas: 3 (665 palabras) Publicado: 26 de septiembre de 2011
El patrimoni arqueològic de Sineu.

Sineu, antiga vila real, és més que coneguda pel seu esplendorós centre històric. Cosa que ens fa oblidar el seu ric i divers patrimoni, arqueològic i etnològicque hi ha repartit dintre del seu territori. Fins al moment hi ha 96 elements etnològics catalogats i 48 jaciments arqueològics coneguts, xifres que poden esser quantiosament incrementades. Però sihaguéssim de d’elegir-ne els més desconeguts, sens dubte, aquests serien els jaciments arqueològics.
El municipi de Sineu conserva una variada i rica mostra d’estacions arqueològiques, tan per la sevacronologia com per la seva tipologia. La majoria d’aquestes es troben compreses entre l’època naviforme i talaiòtica(1750 aC-123aC).
El període naviforme abraça des del 1750 aC fins aproximadamentel 1000 aC, aquesta línia dels temps no és continua, ja que aquesta cultura es subdivideix amb tres períodes (naviforme inicial, mig i final). Època que es caracteritza per l’aparició de la tècnicaciclòpia i té com a màxim exponent,l’arquitectura domèstica, les navetes. Aquesta població vivia en aquest tipus de construccions i era enterrada en coves naturals, artificials excavades a la roca o enabrics rocosos. Era una societat de caràcter comunal, cosa que es reflecteix en el seus ritus funeraris de tipus col·lectiu. Els difunts eren enterrats seguint ,més o menys, una pauta prouestandarditzada. Els cossos eren situats amb algunes pertinències dins l’àmbit funerari i un cop descarnats, els ossos eren re col·locats a mode d’ossera, donant una especial importància al crani. D’aquestaforma es donava lloc als nous difunts.
A Sineu tenim com exemple el poblat de navetes de sa Pleta de sa Torre de Cant Font i el del Velar de Son Rossinyol, on se’n poden distingir algunes restes. I enl’àmbit funerari, la cova artificial de sa Ritxolera de Dalt, la qual presenta un bell portal i si poden observar alguns dels nínxols on s’hi dipositaven els cossos.
Però el període que ens ha...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Arqueologia
  • Arqueologia
  • Arqueología
  • Arqueologia
  • arqueologia
  • Arqueología
  • Arqueologia
  • Arqueología

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS