Sistema Polític Al Japó

Páginas: 5 (1148 palabras) Publicado: 13 de diciembre de 2012
PAC3: EL SISTEMA POLÍTIC I JURIDIC AL JAPÓ
La Dieta esta considerada per la constitució Japonesa com el màxim poder de l'estat de Japó, sent aquest l'únic òrgan legislatiu de l'Estat. Està formada per una cambra baixa , anomenada la Cambra de Representants, i una cambra alta , anomenada la Cambra de Consellers. Mentre que la Cambra de Representants en general no pot fer cas omís de la Cambrade Consellers sobre un projecte de llei, la Cambra de Consellers només pot endarrerir l'aprovació d'un pressupost o d'un tractat que hagi estat aprovat per la Cambra de Representants. Normalment, per tal de convertir en llei un projecte de llei ha de ser primer aprovat per les dues cambres de la Dieta i després promulgada per l'Emperador.
A la política japonesa, degut al multipartidisme, trobemvaris partits polítics que a la Dieta representen als ciutadans que es senten identificats amb la ideologia del partit. Respecte a partits polítics podem destacar dos, per una banda el PLD que ha sigut típicament el partit que ha obtingut majoria. Per una altra banda tenim a la oposició, que li permet vetar lleis que arriben a la Dieta.
Al mateix temps, dins del propis partits polítics trobemles faccions que juguen un rol molt important dins d'aquestes[1]* Podríem definir les faccions com grups interns dins dels mateixos partits, normalment representant “famílies internes” dins dels partits polítics (especialment destaquen les del PLD) que tenen com a objectiu facilitar el finançament de les campanyes electorals, aconseguir alts càrrecs en el govern o partit i controlar el vot enl’elecció del president del partit. Només al al 2001 Koizumi va ser capaç de “trencar” amb les faccions i acabar amb la corrupció que formaven però aquestes segueixen existint actualment.
Pel que fa a la Burocràcia es tracta dels alts funcionaris de l’elit burocràcia que conformen els ministeris i que, al mateix temps, forma part de l'anomenat Triangle de ferro[2]*. Al període Meiji els buròcratesvan ser claus per al desenvolupament de les reformes necessàries per al país però, actualment s'encarreguen d'assessorar mitjançant els diferents actors implicats. Cal destacar en aquest cas les interrelacions que es desenvolupen entre el consens que executa el govern, el que defensen els empresaris i el que els buròcrates creuen que beneficiarà més al país.
Pel que fa als grups de pressiótroben per una banda el Keidanren[3]* que s'encarrega de defensar fonamentalment l’interès de les grans corporacions. Mitjançant la publicació d'estudis en matèries especifiques ha estat capaç de convertir-se en l'impulsor de molts canvis a la política econòmica internacional. També s'encarrega d'assessorar pel que fa a reformes legislatives econòmiques, convertint-se en mitjancer entre el governjaponès i l'estranger. Aquest grup de pressió es va encarregar fins al 1994 de canalitzar les donacions dels partits polítics i, actualment, la seva interrelació esta basada en el contacte informal amb polítics i buròcrates a més de la influencia en l'opinió pública a través de la publicació dels estudis esmentats anteriorment. Respecte a aquest grup, esmentar que la burocràcia i aquest, en certamanera, es retroalimenten mútuament. El PLD necessita el suport ideològic i econòmic del Keidanren i la federació necessita que les seves polítiques siguin escoltades.
El segon grup de pressió correspon als Nokyo[4], que correspon al més important de tots els grups d'interès que operen al sector agrícola. Esta constituït per les cooperatives agrícoles de les que formen part tots el agricultorsjaponesos. La interrelació entre els Nokyo i el govern consisteix en fer arribar les demandes i necessitats al govern per dur a terme la seva política agropecuària. Aquest grup de pressió és molt important però ha anat perdent força al llarg del temps amb les migracions del camp a la ciutat que es van anar realitzant. Anteriorment el PLD havia respost als grups agrícoles amb polítiques...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • UN NOU SISTEMA POLÍTIC
  • Sistemas Mixtos Jap N
  • Sistemas de informacion
  • Tema-1. Ordenament Jurídic i Sistema Polític
  • Politic
  • Politic
  • Politic
  • politicad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS