sistemes

Páginas: 6 (1274 palabras) Publicado: 10 de mayo de 2014
EL SISTEMA SANITARI A LA SI. LA SALUT ELECTRÒNICA
Responsabilitat i aspectes legals de la medicina en la S.I.

1. Identificar quins aspectes de la normativa hem de tenir en compte.
a) Quins drets recollits en la normativa de protecció hauríem d’informar als ciutadans?
Hauríem d’informar als ciutadans dels drets de la normativa de protecció de dades:
De l’existència d’un fitxer untractament de dades de caràcter personal, de la finalitzat de la recollida de dades i dels destinataris de la informació.
Del caràcter obligatori o facultatiu de la resposta a les preguntes que li siguin plantejades.
De les conseqüències de l’obtenció de dades de la negativa de subministrar-les.
De la possibilitat d’exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició (ARCO).
De laidentitat i adreça del responsable del tractament o, si s’escau, del seu representant.
De obtenir els mitjans d’identificació electrònica necessaris.
D’utilitzar els diferents sistemes de signatura admesos.

b) La normativa d’història clínica estableix alguna restricció a aquest accés del ciutadà?
D'acord amb l'article 13.2 de la Llei 21/2000, de 29 de desembre, es pot limitar el dret d'accés a ladocumentació clínica en dos supòsits:
Interès de tercers. Algunes dades poden provenir d'informacions o apreciacions de terceres persones que volen mantenir la confidencialitat, fins i tot enfront del malalt. En aquest cas, el professional que ha obtingut aquestes dades és responsable que aquesta confidencialitat es compleixi, i si creu oportú ressenyar-les en la història clínica, haurà defer-ho de manera que puguin ser retirades si el malalt vol accedir-hi.
Apreciacions subjectives del professional. En el supòsit que un professional vulgui acollir-se al dret d'invocar reserva sobre les seves apreciacions subjectives ho manifestarà per escrit a la Comissió d'Històries Clíniques o unitat que consideri pertinent el centre, que s'encarregarà d'analitzar la petició de reserva juntament ambel professional implicat. Es consideren apreciacions subjectives del professional aquelles que expressen valoracions personals, no comprovables i possiblement modificables en el temps, i que no són ni observacions de fets, ni alternatives diagnòstiques raonables.
També destacar que d’acord amb la Llei 41/2002, de 14 de novembre, bàsica reguladora de l’autonomia del pacient i de drets iobligacions en matèria d’informació i documentació clínica:
El pacient té el dret d’accés a la documentació de la seva Història Clínica i a obtenir còpia de les dades que hi figuren. Aquest dret no pot exercitar-se en prejudici del dret de  terceres persones a la confidencialitat de les dades que constin en ella recollides en interès terapèutic del pacient, ni en prejudici del dret dels professionalsparticipants en la seva elaboració, els quals poden oposar al dret d’accés la reserva de les seves anotacions subjectives. 
En el cas dels pacients difunts, només es facilitarà l’accés a la Història Clínica a les persones vinculades a ell/a, per raons familiars o de fet, excepte que el difunt ho hagués prohibit expressament i així s’acrediti. En qualsevol cas, l’accés d’ un tercer a la documentacióclínica motivat per un risc per la seva salut es limitarà a les dades pertinents. No es facilitarà informació que afecti a la intimitat del difunt ni a les anotacions subjectives dels professionals, ni que perjudiqui a tercers.

c) Quins elements hem de tenir en compte en relació amb la Llei 11/2007 d’Accés electrònic dels Ciutadans als Serveis Públics?
Els principals elements a tenir encompte en relació amb la Llei 11/2007 serien:
Protecció de dades de caràcter personal: cal preservar l’àmbit que pertany a l’honor i a la intimitat personal i del familiars.
Igualtat: els ciutadans no poden patir restriccions o discriminacions en l’ús de mitjans electrònics.
Accessibilitat: qualsevol actuació ha de permetre que la informació o els serveis que es prestin a través de mitjans...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sistemas
  • Sistemas
  • Sistema
  • Sistemas
  • Sistemas
  • Sistemas
  • Sistemas
  • El sistema

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS