Smart

Páginas: 74 (18349 palabras) Publicado: 3 de febrero de 2012
DRET CONSTITUCIONAL


TEMA 1, El concepte jurídic d’estat


El concepte jurídic d’estat ens ve donat per la constitució, per tant només parlarem d’estat com a concepte jurídic en tant que hi hagi una constitució.

El concepte d’estat és un concepte a més de polític, jurídic.

Què és l’estat?

En termes generals podem dir que l’estat és el poder de domini d’una societat. Quan parlemd’estat parlarem d’un poder jurídic.
Quan parlem del concepte jurídic d’estat hen de fer 3 aproximacions:

1) L’estat com a organització política. Cal destacar tres elements importants de l’Estat:

- La capacitat de coherció (domini) que té l’estat (capacitat
d’establir una pena)
- La capacitat de crear dret (normesjurídiques). És l’element principal de coherció entre l’estat i els ciutadans.
- L’estat sempre ha de buscar l’interés general (afavorir al màxim de gent i el màxim posible).

2) L’estat com a organització històrica.

El món no ha estat sempre organitzat en estats. En l’època medieval era una organització feudal. A finals del s.XV es dona la concentració del poder en lamonarquia i neix el concepte de monarca (rei). El monarca exerceix tots els poders i pot imposar les normes sense requerir el consentiment dels súbdits. Això s’allarga i viu el seu màxim esplendor als s.XVII i XVIII, segles als que es crea la monarquia absoluta.
L’esdeveniment que trenca aquesta dinàmica i comenta amb un estat liberal i democràtic és la revolució francesa. Apartir del s.XIX podem parlar d’un estat democràtic. A partir de l’estat liberal democràtic, a partir de la revolució francesa, s’inicia l’elaboració de constitucions, per tant ja tenim el concepte d’estat constituit com un concepte jurídic.

3) L’estat com una organització sobirana. Això implica 3 coses:

1.- Internament, dins d’aquest estat el poder que exerceix ñ’estat és unpoder suprem (no té competencia).
2.- Això té conseqüències des del punt de vista extern, i és que l’estat vist externament és independent respecte a la resta, és a dir, que cap altre estat extern lo pot dir el que ha de fer ni pot inmiscuir-se en les decisions de la seva política interna
3.- L’estat és u poder originari en la mesura que l’estat és quidetermina els altres poders.


Elements que composen l’estat

- El territori (no hi haurà estat sense territori): és l’àmbit físic sobre el que l’estat pot exercir el seu poder o dominació.
- El poble: serà poble totes aquelles persones que estan sotmeses al poder coarcitiu de les normes jurídiques que hgi creat l’estat.
- L’aparell de govern: ésel conjunt d’institucions i de persones que ocupenaquestes institucions (funcionaris, càrrecs representatius, personal laboral en general) que exerceixen les funcions d’aplicació del poder (legislatiu, executiu, judicial). Aquest aparell de govern es deriva de la constitució, que és qui ens diu com ens hem d’organitzar.



































TEMA 2, El concepte de Constitució

La Constitució ésun concepte fonamental per entendre la resta del curs. Hi ha 5 idees força fonamentals per descriure el constitucionalisme.

1) Reconeixement de llibertats i drets individuals: la constitució limita el poder de l’estat estabint un reconeixement de llibertats I drets de les persones. Durant molt de temps es pensava que aquestes llibertats i drets individuals ja existien desde sempre, que erendrets naturals (iusnaturalisme), i nosaltres només teníem que escriure.ho en una constitució. Es creia que eren drets anteriors a l’Estat. Locke va trencar aquest iusnaturalisme, perque diu que la justificació de l’estat és que ha d’existir perque l’estat és la garantia que tenim de que se’ns respectin els notres drets i llibertats individuals.


2) Concepte de pacte social: la constitució és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Smart
  • Smart
  • Smart
  • Smart
  • smart
  • Smart
  • Smart
  • smart

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS